Gyártók Csődbe ment az e-pickupokat gyártó cég

Csődbe ment az e-pickupokat gyártó cég

autopro.hu/V.M. | 2023.06.28 06:19

Csődbe ment az e-pickupokat gyártó cég

Fotó: Facebook/Lordstown Motors

Az amerikai Lordstown Motors csődvédelmet kért, és új vásárlót keres magának miután a tajvani Foconnal nem tudott egyezségre jutni egy elmaradt befektetés ügyében.

Hirdetés

A 2020-ban tőzsdére lépett Lordstown egyike volt az ígéretes villanyautós cégeknek, sok társához hasonlóan azonban az elmúlt évek nehézségei megviselték, és nem volt képes megfelelni a befektetői elvárásoknak.

Az Ohio állambeli cég tavaly ősszel az autóipari ambíciókat dédelgető Foxconnal 170 millió dollár befektetéséről állapodott meg. Ezért cserébe a tajvani fél 20 százalékos részesedést kapott volna a küszködő Lordstownban.

A Foxconn azonban eddig csak 52,7 millió dollárt fektetett be az általa 8,4 százalékban tulajdonolt autógyártóba, arra hivatkozva, hogy annak részvényárfolyama a szerződésben foglalt egy dolláros szint alatt van. A befektetés hiányában működését folytatni nem tudó Lordstown ugyanakkor nem fogadja el ezt az érvelést, mondván, hogy egészen októberig van ideje az árfolyam egy dollár fölé tornászására ahhoz, hogy elkerülje papírjai tőzsdei kivezetését.

A megígért befektetés elmaradása miatt a Lordstown beperelte partnerét. A keresetben továbbá azt is állítja, hogy a Foxconn félrevezette őt a közös járműfejlesztésről szóló ígéretekkel.

Kétséges jövő

A Lordstown az Endurance tisztán elektromos pickupot gyártotta tavaly ősz óta az Ohio állambeli gyárban, amit 2022-ben a Foxconnak adott el. A pickup gyártása lassú ütemben folyt, és február-április között szünetelt is minőségügyi problémák miatt.

Egyelőre kétséges, hogy mi lesz a Lordstown és üzemének sorsa, hogy sikerül-e új befektetőt találni számukra. A Reuters ugyanakkor megjegyzi, hogy a gyártólétesítmény lehetővé tenné külföldi OEM-eknek, hogy gyorsan megkezdjék járművek készítését az Egyesült Államokban.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink