Gyártók Csődbe mehet a Lordstown Motors

Csődbe mehet a Lordstown Motors

autopro.hu/V.M. | 2023.05.04 11:21

Csődbe mehet a Lordstown Motors

Fotó: Lordstown Motors News

Az elektromos pickupokat gyártó Lordstown Motors jelezte, hogy csődbe mehet, miután egyik fő befektetője, a tajvani Foxconn a szerződési feltételek megszegésével vádolta meg, ezáltal kérdésessé téve a további tőkéhez való hozzáférést.

Hirdetés

Az elektromos járművek gyártásába bekapcsolódni szándékozó Foxconn novemberben állapodott meg a veszteséges Lordstownnal 20 százalékos részesedés vásárlásáról 170 millió dollár ellenében.

Az Ohio állambeli pickupgyártó szerint a Foxconn a mai napig 52,7 millió dollárt fektetett be, további részvények vételétől pedig elzárkózik a tavaly kötött szerződésben foglaltak megsértésére hivatkozva.

A Foxconn döntése egy újabb csapás az épphogy magához térő Lordstown számára. A vállalat nemrég indította újra termelését, amit februárban minőségügyi problémák miatt állított le. A tavaly ősszel megkezdett termelés azonban már a leállás előtt sem volt mentes a gondoktól, ugyanis a tervezettől messze elmaradó ütemben folyt.

Alaptalan vádak

A Lordstown elutasította a Foxconn szerződésszegési vádját, ami a Nasdaq tőzsdei kivezetésről szóló figyelmeztetésén alapul. Ahogy arról a Reuters is beszámolt, a Lordstown nemrég kapott figyelmeztetést arról, hogy papírjait kivezethetik a tőzsdei kereskedésből, mivel részvényárfolyama tartósan a minimum egy dolláros érték alatt maradt. Ugyanakkor a gyártó érvelése szerint október közepéig van ideje, hogy ismét megfeleljen a Nasdaq követelményeinek.

Mindazonáltal a Foxconnal való kiegyezés vagy más partnertől származó források bevonása nélkül a csőd veszélye fenyeget – közölte a Lordstown, ami más villanyautós cégekhez hasonlóan a magas inflációval, ellátási gondokkal és a tőkéhez jutás nehézségével küzd.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink