Gyártók Csak e-autókat kínál egy európai országban a Hyundai

Csak e-autókat kínál egy európai országban a Hyundai

autopro.hu/P.B. | 2023.01.02 14:23

Csak e-autókat kínál egy európai országban a Hyundai

Fotó: Hyundai Newsroom

A Hyundai 2023. január 1-től csak tisztán elektromos autókat árul Norvégiában – igaz, csak belső égésű motorral szerelt modelleket már egy ideje nem forgalmazott a koreai OEM az országban. Hamarosan újabb gyártó csatlakozhat ehhez a döntéshez.

Hirdetés

A koreai Hyundai Motor 2020 óta csak elektromos és plug-in hibrid autókat forgalmazott Norvégiában. 2022 végén aztán a koreai OEM eladta az utolsó plug-in hibrideket is az északi országban, így most már csak tisztán elektromos autókat árusít a norvég piacon.

A Hyundai számára Norvégia az első olyan ország globális szinten, ahol a gyártó teljesen áttért az akkumulátoros elektromos járművekre. A lépés szinte adta magát: az elmúlt években Norvégiában a Hyundai eladásainak több mint 90 százalékát az elektromos autók tették ki, 2022-ben ez a szám konkrétan 93 százalék volt. Az autógyártó 2020 és 2022 között 25 ezer személygépkocsit szállított le Norvégiában, amelyek 92 százaléka teljesen elektromos volt.

Nem lesznek sokáig egyedül

„Nagyon bízunk modellportfóliónkban, és most, hogy piacra dobtuk a vadonatúj Ioniq 6-ot, eljött az idő, hogy kizárólag elektromos autókat áruljunk a norvég piacon. Az Ioniq 5 és a Kona Electric már régóta a legnépszerűbb autók közé tartozik a piacon, és biztosak vagyunk abban, hogy tisztán elektromos autóink további sikereket hoznak majd a jövőben is” – mondta Thomas Rosvold, a Hyundai Motor Norway ügyvezető igazgatója.

A Volkswagen norvég importőre, a Møller Mobility Group szintén csak elektromos autók importját tervezi 2024 januárjától. Mindkét említett szereplő ezzel korábban búcsúzik a belső égésű motoroktól, mint ahogy a norvég kormány megköveteli – Norvégiában 2025 végétől csak tisztán elektromos hajtású személyautókat regisztrálhatnak újonnan – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink