Gyártók Börtönbüntetés jár a Nikola korábbi vezérének

Börtönbüntetés jár a Nikola korábbi vezérének

autopro.hu/P.B. | 2023.12.20 06:21

Börtönbüntetés jár a Nikola korábbi vezérének

Fotó: Facebook/Nikola Corporation

Trevor Miltont, a Nikola alapítóját és korábbi vezérigazgatóját négy év börtönbüntetésre ítélték csalás miatt. Milton óvadék ellenében szabadlábon maradhat, ameddig fellebbezést nyújt be.

Hirdetés

Az akkumulátoros elektromos és hidrogén üzemanyagcellás teherautókat gyártó Nikola alapítóját, Trevor Miltont december 18-án négy év börtönbüntetésre ítélték Manhattanben, miután az esküdtszék bűnösnek találta abban, hogy az egykori vezető hazudott a befektetőknek a cég technológiájával kapcsolatban.

A manhattani szövetségi ügyészek szerint Milton félrevezette a befektetőket két ügyben is: egyrészt a nagy visszhangot kapó hidrogénes teherautóról szóló videóval, ahol a felvételen valójában csak egy lejtőn gurult a jármű. A másik átverés a saját akku fejlesztése volt, a bíróság szerint ezzel még olyankor is hitegetett Milton, amikor már egyértelmű volt, hogy külső forrásból vesz akkut a cég.

Miután a manhattani szövetségi bíróságon kihirdette az ítéletet, az amerikai kerületi bíró, Edgar Ramos azt mondta Miltonnak, hogy tisztában van azzal, hogy a céggel kapcsolatos állításai hamisak.

Az ügyészek korábban sokkal súlyosabb büntetést akartak elérni a Nikola alapítójának ügyében - összhangban azzal az ítélettel, amelyet a Theranos alapítója, Elizabeth Holmes kapott tavaly, miután bűnösnek találták vérvizsgálati startupjában befektetők megtévesztésében. Ő 11 évet kapott, Milton megúszta néggyel.

Egyik oldal sem lehet maradéktalanul elégedett

Milton ügyvédei feltételes szabadságvesztés mellett érvelnek, arra hivatkozva, hogy a téves állítások a „mélységesen érzett optimizmus” következményei, és hogy Holmes esete más volt, mert hazugságai egészségügyi kockázatnak teszik ki az embereket.

Milton hosszasan beszélt, mielőtt elítélték: beszélt a családjáról és vidéki neveléséről, valamint a Bibliából idézett.

„Nem állt szándékomban senkinek sem ártani, és nem követtem el azokat a bűncselekményeket, amikkel megvádoltak” - mondta Milton.

A bíró egyetértett abban, hogy Holmes esete különbözik Miltonétól, azt azonban nem fogadta el, hogy Milton csak a túlzott optimizmusa miatt állított valótlanságokat – írja a Reuters.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink