Gyártók BMW-vezér: még egy jó ideig velünk marad a chiphiány

BMW-vezér: még egy jó ideig velünk marad a chiphiány

autopro.hu/P.B. | 2021.09.08 11:22

BMW-vezér: még egy jó ideig velünk marad a chiphiány

Fotó: BMW Group PressClub Global

A BMW vezérigazgatója, Oilver Zipse szerint a chiphiány a jövő évben is folytatódni fog, ezt pedig a járműipar meg fogja érezni. Ugyanakkor úgy véli, a BMW jó úton jár, és kifejezetten jól teljesít az elektromos autók terén, de ettől még a vállalat nem fogja idő előtt abbahagyni a belső égésű motorok gyártását.

Hirdetés

Oliver Zipse a Müncheni Autószalonon beszélt a járműipar jelenlegi legnagyobb kihívásairól, valamint a BMW helyzetéről. Zipse hosszú távon a chiphiánnyal kapcsolatosan is optimista, úgy véli, hogy a szükséges kapacitások kiépülése után már nem okozhat gondot a félvezetők ellátása, ugyanis a két iparág fontos és jó partnere egymásnak. Azt viszont elismerte, hogy legalább egy évig elhúzódik szerinte a hiány.

Zipse elégedett a BMW elektrifikációs eredményeivel. Kiemelte, hogy prémium autógyártók közül a BMW adta el a legtöbb elektromos autót, az akkumulátorokra vonatkozó megrendeléseit pedig 2030-ig majdnem megduplázta a cég – 12 helyett 22 milliárd euró értékben szerez majd be akkukat, ennek ellenére nem tervezi gigagyár építését.

Nem kell elsietni az átállást

A versenytársak bejelentései ellenére a BMW folytatni kívánja a benzin- és dízelüzemű autók gyártását. Zipse becslése szerint 2030-ban az összes új jármű talán fele lesz elektromos a világban - feltéve, hogy a töltési infrastruktúra elég gyorsan növekszik. Aki már nem szolgálja ki a piac másik felét, az "lefelé vezető úton" halad szerinte – íra az Automobilwoche.

2030 előtt a BMW egy hidrogén üzemanyagcellás autót akar piacra dobni olyan volumenben, hogy az elég nagy legyen a nyereségességhez. Zipse kiemelte, hogy a hidrogénes autók esetében könnyebb használni a megújuló energiákat, ráadásul a töltési infrastruktúra kiépítése sem jár annyi gonddal, mint az akkumulátoros elektromos autók esetében.

Kiemelt Partnereink