Gyártók Biatorbágyon járt a Renault Trucks jubileumi vontatója

Biatorbágyon járt a Renault Trucks jubileumi vontatója

Kuthi Áron | 2019.10.13 05:01

Biatorbágyon járt a Renault Trucks jubileumi vontatója

Magyarországon járt a Renault Trucks T szériájának High Edition 1894 névre keresztelt jubileumi modellje, amelyből mindössze 125 készül, emlékeztetve a gyártó fennállásának 125. évfordulójára. A limitált sorozatra nagyon nagy igény volt már a kezdetektől fogva, az érdeklődők minden elkészülő példányt már előzetesen elkapkodtak.

Hirdetés

Természetesen a Magyarországra osztott egyetlen kamion is gazdára talált. El lehet képzelni, milyen sorbanállás lehetett az egyedi darab megszerzéséért, ha a Renault Trucks úgy döntött, hogy több mint hatvan jubileumi vontató a márka otthonában, Franciaországban marad.

A Volvo Group Truck Center Biatorbágy telephelyén leparkolt kamion nem a magyarországi példány, hanem a 000/125 sorozatszámot viselő vontató, amely egészen biztosan nem fog sokat futni, mert már most tudható, hogy múzeumba fog kerülni.

A 13 literes, 520 LE-s motorral szerelt jármű oldalán található egyedi matricázás egyszerre márkajel és tisztelgés a Berliet autógyártó és termékei előtt. Ez a márka volt a Renault elődje a Saviemmel együtt, belőlük jött létre a Renault Trucks 1978-ban. És hogy miért 1894-ben kezdődött minden? Ekkor üzemelte be egyhengeres, petróleummeghajtásos robbanómotorját Marius Berliet, a márka alapítója, aki a gyártás felfutását, teherautóinak sikerét két évtizeddel később egyértelműen az első világháborúnak köszönhette, amikor rengeteg rendelés futott be hozzá.

Az alábbi (angol nyelvű) videó nagyon szépen áttekinti a Berliet történetét.

Mint az a Renault Trucks Red Edition kishaszongépjármű sajtóbemutatóján elhangzott, A gyártó a nehézgépjármű szegmensben is a legújabb piaci igényekre próbál megoldásokat kidolgozni. Az egyik ilyen az X Road Concept, amelynek során utólagos futómű-átalakítással teszik képessé a vontatókat az off-road környezetben való jobb navigációra. Erre 1 év vagy 120 ezer kilométer garanciát vállal a gyártó. A másik megoldás a variálhatóságról, a másodfelhasználási lehetőségről szól.

A gyártó franciaországi, Bourg-en-Brasse-ban lévő gyárában teljes átalakuláson mennek keresztül a modellek, alvázcsere után más felépítmény kerülhet a kabin mögé. A kamionok e második élete mindenkinek megéri, az átalakítás költségei relatíve alacsonyak, a vevő meg kedvező áron jut megbízható járműhöz.

Kiemelt Partnereink