Gyártók Bért emelnek az olasz járműgyártók

Bért emelnek az olasz járműgyártók

autopro.hu/V.M. | 2023.03.09 10:16

Bért emelnek az olasz járműgyártók

Fotó: Fiat Chrysler Automobiles EMEA Press

A nagy olasz gépjárműgyártók, köztük a Stellantis és az Iveco megállapodásra jutottak az olasz szakszervezetekkel, akik béremelést kívántak kiharcolni a magasba szökött infláció miatt. Ettől a hónaptól kezdve a vállalatok hazai dolgozóinak bére 6,5 százalékkal nő, később pedig további emelésre számíthatnak.

Hirdetés

A szakszervezetek közlése szerint az olaszországi munkavállalók 2024 januárjában további 4,5 százalékos béremelésben részesednek, emellett egy egyszeri 600 eurós értékű kifizetés is markukat üti az idén.

Az UILM és a FIM-CISL szakszervezetek és a Stellantis, a Ferrari, az Iveco és a CNH Industrial járműgyártók között született, tavaly októberben kezdődött tárgyalásokat lezáró megállapodás közel 70 ezer főt érint.

Mindenki megkapta, amit akart

A szakszervezetek szerint az új, négy évre szóló megállapodással sikerült elérniük céljukat, ami a „vásárlóerő megvédése” volt.

A járműgyártók, melyek az első két évben több mint 11 százalékkal növelik munkavállalóik fizetését, szintén elégedettek a tárgyalások eredményeivel. A Reuters idézi Giuseppe Mancát, a Stellantis olaszországi emberi erőforrásokért felelős vezetőjét, aki úgy fogalmazott, hogy „együtt olyan megoldást sikerült találniuk, amivel megfelelően védhetik a dolgozói és a vállalati versenyképességi érdekeket.”

Máshol is emelésről tárgyalnak

Az autóipari munkavállalói képviseletek világszerte béremelésért kampányolnak, hogy segítsék a dolgozókat az inflációval való megbirkózásban. A Toyota az elmúlt két évtized legnagyobb mértékű béremeléséről döntött, miután változtatás nélkül fogadta el a szakszervezetek követelését, röviddel ezután pedig a Honda is több évtizedes csúcsnak számító emelést jelentett be.

Magyarországon szintén napirenden van a bérezés kérdése. A Rábánál még február közepén zárultak le a tárgyalások, melyek eredményeként a vállalat nem csak emeli a béreket, de ösztönzőrendszereit is fejleszti.

Az Audi Hungariánál még tartanak a tárgyalások az Audi Hungária Független Szakszervezet és a munkáltatói oldal között. A feleknek március végéig kell egyezségre jutniuk.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink