Gyártók Benzinfalókkal fedezi az elektromos átállást a GM

Benzinfalókkal fedezi az elektromos átállást a GM

autopro.hu/P.B. | 2022.06.14 17:22

Benzinfalókkal fedezi az elektromos átállást a GM

Fotó: GMC Pressroom

Mary Barra vezérigazgató egy június 13-ai részvényesi konferencián kijelentette, hogy a General Motors annyi pickupot és terepjárót ad el, amennyit csak képes megépíteni. A mondás hátterében az áll, hogy ez az ágazat a legjövedelmezőbb a GM számára.

Több autógyártó is küzd azzal a problémával, hogy az elektromos autók gyártása jelenleg kisebb haszonkulccsal lehetséges. Az elektromos átállást tehát valamiből finanszírozni kell, és erre nem feltétlen a tartalékok, vagy az esetlegesen más üzletágból származó bevételek jelentik a forrást. Környezetvédelmi szempontból bizony elég rosszul hangzik, de gyakran a leginkább szennyező modelleken szerzett hasznot forgatják zöldítésbe a gyártók.

Nincs ez másként az Egyesült Államok legnagyobb autógyártója, a GM esetében sem. A június 13-ai részvényesi konferencián Mary Barra is megerősítette, hogy a cég jelenleg két fő stratégiát követ: az egyik a minél gyorsabb és agresszívabb elektromos offenzíva, a másik pedig a minél nagyobb bevételek elérése az SUV-k, pickupok és terepjárók eladásaival. Utóbbiak igazi hazai pályát jelentenek a GM-nek, hiszen ezeket elsősorban Észak-Amerikában tudja eladni a gyártó.

Új változatok érkeznek

Barra azt is elárulta a rendezvényen, hogy a GM a Silverado pickup és több SUV modell esetében drágább, prémium verzió bevezetését tervezi – írja a Reuters. Ugyanakkor nem csak a benzinfalókkal áll jól a gyártó: a vezérigazgató elmondása szerint a tisztán elektromos Cadillac Lyriq-re már annyi foglalás érkezett, hogy a 2023-as évet is kitölti.

A GM továbbra is arra számít, hogy idén 25-30 százalékkal növeli a termelést a tavalyi évhez képest, annak ellenére, hogy világszerte továbbra is akadozik a félvezető-ellátás. Barra elmondta, hogy a GM a járművek újratervezésén dolgozik, hogy 95 százalékkal csökkentse a szükséges processzorok számát.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink