Gyártók Bemutatta első elektromos platformját a Geely

Bemutatta első elektromos platformját a Geely

autopro.hu/D.Á. | 2020.09.25 13:22

Bemutatta első elektromos platformját a Geely

Fotó: twitter.com/GeelyGroup

A Zhejiang Geely Holding Group a globális autóipari trendeket követve – például a Volkswagenhez hasonlóan – kifejezetten elektromos járművek alapjául szánta a platformot, amire többféle méretű és kialakítású autó épülhet. A fejlesztés során szempont volt többek között az önvezetés későbbi integrálhatósága is.

Hirdetés

An Conghui, a Geely elnöke egy pekingi promóciós eseményen elmondta, a röviden SEA néven futó architektúrára mindenféle méretosztályban épülhetnek elektromos autók a szedánoktól a városi terepjárókon át a kisbuszokig.

A Daimler AG-ben 9,7 százalékos tulajdonjoggal rendelkező Geely 2,6 milliárd dollárt fordított a SEA fejlesztésére, az erre épülő járművek az alacsony tömeg érdekében nagy részben alumíniumból készülnek majd, akkumulátoraik élettartamát kétmillió kilométerben határozták meg. An szerint a platform létrehozása lehetővé teszi az egyre intelligensebb járműtechnológiák és az önvezetés fejlesztését is.

Összehangolt stratégia

A Hangzhouban székelő Geely 2019-ben több mint kétmillió autót adott el számos birtokolt márkáit összesítve. A SEA közös használatáról további gyártókkal is folynak tárgyalások, de kilenc biztosan fog az elektromos architektúrára építkezni, köztük a Lynk & Co, a Smart és a Volvo. Utóbbi – miután a Geely tulajdonába került a Fordtól – az anyavállalattal karöltve kifejlesztett egy kompakt, és egy B-kategóriás padlólemezt, amikre gyorsan és olcsón készíthetők különböző modellek.

An elmondása szerint a Geely hagyományos hibrideket is tervez gyártani , illetve saját üzem építésébe fogott az új elektromos padlólemezre tervezett típusok számára – írta meg a Reuters.

Kiemelt Partnereink