Gyártók Bemutatkozik a VW Passat utódja

Bemutatkozik a VW Passat utódja

autopro.hu/P.B. | 2023.01.04 10:16

Bemutatkozik a VW Passat utódja

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen a 2023-as CES szakkiállításon mutatta meg először a nagyközönségnek a Volkswagen ID.7-est, vagyis azt a modellt, amit a Passat utódjának szánnak. Az autót egyelőre csak álcázófóliával borítva mutatták meg.

A most debütált Volkswagen ID.7 az első olyan elektromos szedán a német OEM kínálatában, ami a MEB platformra épül. Az autót egyelőre álcázófólia fedi, de nem akármilyen! Az „okos álca” különböző fényeffektekre is képes, amit úgy értek el, hogy a negyven rétegből álló festés egyik része vezető, másik szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Az autón elhelyezett QR-kódok biztosítják az autó fizikai és virtuális világ közötti kapcsolatát – áll a Volkswagen közleményében, melyben a gyártó azt is megjegyzi, hogy hat év után tért vissza a CES szakkiállításra a Volkswagen Csoport amerikai ága.

Az ID.7 egyike azon tíz elektromos modellnek, amit a Volkswagen 2026-ig szeretne piacra dobni. „A célunk? Minden szegmensben megfelelő terméket kínálni az ügyfeleinknek” – mondta a bemutatón Thomas Schäfer, a Volkswagen Passanger Cars vezérigazgatója.

Komoly hatótáv

A modell technikai paramétereinek zömét egyelőre még homály fedi, azt azonban már tudni, hogy ideális esetben akár a 700 kilométert is elérheti a hatótávolsága egy töltéssel, a WLTP szabványa szerint. Az alapmodell hátsókerékhajtással rendelkezik majd, és körülbelül 170 lóerő lesz a teljesítménye. A tervek szerint kombi verzió is készül majd az autóból, a szedán hossza körülbelül 4907 milliméter, a tengelytávolsága pedig 2970 milliméter.

Fotó: Volkswagen Newsroom

Az ID.7 érkezésével a Volkswagen kibővíti sikeres, teljesen elektromos családját, az ID-t – írja a vállalat. A közlemény szerint a VW már elérte az első mérföldkövet: amióta 2020 szeptemberében átadták az első ID.3 modelleket a vásárlóknak, a Volkswagen 500 ezer járművet szállított le a családból, mindezt a tervezettnél korábban.

A jövő utasélménye

A viszonylag kevés információ ellenére az ID.7 kényelmi funkcióiról már tudni ezt-azt: az infotainment rendszert a kibővített valóság technológiájával lehet majd irányítani, a kijelző 38 centiméter átmérőjű lesz, de ami talán a legérdekesebb, az az intelligens klíma.

Fotó: Volkswagen Newsroom

Az intelligens szellőzőnyílásokkal ellátott új klímakoncepció számos funkciót kínál: az autó például a kulcsa alapján képes érzékelni, ha a vezető közeledik, és már azelőtt elkezdi hűteni a belső teret a forró nyári napokon, vagy fűteni a téli hideg napokon, mielőtt a vezető beszállna a járműbe. Az újonnan tervezett „intelligens légbeömlők” szabályozzák a levegő áramlását és dinamikusan mozognak, hogy a levegőt a lehető leggyorsabban eloszlassák a nagy területeken. Ha utasok vannak az autóban, a levegő közvetlenül azok teste felé irányítható. A funkciók folyamatosan láthatók az új nagyméretű kijelzőn, és minden felhasználó számára külön-külön aktiválhatók, a beállítások pedig menthetők. A különleges kérések hangutasításokkal aktiválhatók: ha például a felhasználó azt mondja: „Helló Volkswagen, hideg a kezem!”, az ID.7 a kormányfűtés elindításával válaszol.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink