Gyártók Beleszólást akar az autóiparnak a Renault

Beleszólást akar az autóiparnak a Renault

autopro.hu/V.M. | 2023.06.15 11:23

Beleszólást akar az autóiparnak a Renault

Luca De Meo, a Renault vezérigazgatója a Renault 5 prototípusa mellett még 2021-ben | Fotó: Renault Media

Luca De Meo, a Renault vezérigazgatója szerint Európának egy szilárd alapokon nyugvó autóipari stratégiára van szüksége a versenyképessége megőrzése érdekében, ennek a stratégiának a meghatározásában pedig részt kell vennie az iparág képviselőinek.

Hirdetés

Az Európai Autógyártók Szövetségének vezetői székét is elfoglaló De Meo a párizsi VivaTech technológiai konferencián szólalt fel. Az eseményen rávilágított, hogy Európának egy erős autóipari stratégiára van szüksége annak érdekében, hogy visszaszorítsa a Teslát és versenyképes maradjon Kínával szemben.

„Műszaki szemszögből, úgy gondolom, hogy mindent meg tudunk csinálni Európában és nem látom határát a mérnöki képességeinknek” – mondta De Meo. „Ugyanakkor nyilvánvalóan biztosítani kell, hogy jelen legyünk egy sor szegmensben, mint amilyen például a félvezetők vagy az elektromosautó-értéklánc.”

De Meo szerint a jelenlét megalapozását szolgálják az EU-s támogatások, amik például a Green Deal részét képezik, a másik oldalon azonban ott van a kiterjedt szabályozás. „E kettő dolog között egy hídra van szükség, és a hidat ipari stratégiának nevezik.”

De Meo rávilágított, hogy a stratégia megalkotását most kell elkezdeni, méghozzá az autógyártók közreműködésével. „Mi az autóiparban részesei vagyunk a megoldásnak, éppen ezért beleszólást akarunk a játékszabályok megalkotásában.” Hozzátette: „Mi vagyunk azok, akik dolgokat hoznak létre, mi fektetünk be pénzt. A következő hat-hét évben körülbelül 250 milliárdot fordítunk csak elektrifikációra.”

Jön az intelligens autók kora

A Renault-vezér az autók jövőjéről is beszélt. Mint kifejtette: „a gépek evolúciós, intelligens, összekapcsolt eszközökké fognak válni, melyek képesek lesznek tanulni.”

De Meo szerint 2030-ra az elektronika és a szoftver fogja adni egy átlagos autó értékének 40 százalékát – számolt be a Motor1.com.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink