Gyártók Bejött a luxus felé fordulás a Mercedes-nek

Bejött a luxus felé fordulás a Mercedes-nek

autopro.hu/P.B. | 2023.07.12 07:23

Bejött a luxus felé fordulás a Mercedes-nek

Fotó: Mercedes-Benz Media

Elsősorban a németországi keresletnek köszönhetően az idei első hat hónapban a Mercedes-Benz több autót adott el, mint tavaly. A második negyedéves növekedést az elektromos autók és a luxus szegmens húzták fel.

Hirdetés

A Mercedes-Benz még tavaly májusban jelentette be, hogy szűkíti középkategóriás autókból álló kínálatát, és egyre inkább a luxus kategóriára összpontosít. A tervek szerint 2026-ra a Mercedes típuspalettájának hatvan százaléka luxusautókból – köztük az S-osztályba tartozó limuzinok, az elektromos meghajtású EQS modellek és a Mercedes-AMG-k – fog állni. A stratégia egyelőre működni látszik, ez a szegmens húzta a cég második negyedéves számait.

A német vállalat a 2023-as második negyedévben 515.700 autót értékesített, ez hat százalékkal több az egy évvel korábbi eredménynél. Az első hat hónapot tekintve ötszázalékos a javulás, a Mercedes személyautós eladásai már átlépték az egymilliót – 1.019.200 autót adott el idén a vállalat. A Mercedes a közleményében főleg a német kereslet növekedését emeli ki, hazájában 22 százalékos javulást ért el a gyártó.

Luxusra van kereslet

Válság ide vagy oda, a luxus iránt általában nem csökken a kereslet. A Mercedes eladásai a luxusautók szegmensében 12 százalékkal 84.800 darabra nőttek a második negyedévben, és 15 százalékkal 176.600 járműre az első fél évben. A Mercedes-AMG 19 százalékkal 38 ezer darabra növelte globális eladásait a második negyedévben.

Az ikonikus G-osztály iránti kereslet továbbra is magas, a luxusterepjáró eladásai 29 százalékkal 11 ezer darabra nőttek a második negyedévben. A modellnél egy mérföldkövet is elért a Mercedes az idén: áprilisban Graz-ban legördült a G-osztály 500 ezredik modellje a gyártósorról.

A Mercedes-Maybach a második negyedévben 39 százalékkal, 6500 járműre emelte globális eladásait, és tovább tudta bővíteni ügyfélkörét, különösen az amerikai piacon.

Működik az elektromos átállás

A Mercedes akkumulátoros elektromos személyautóiból 56.300 darab fogyott a második negyedévben, ami 123 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A szemmel jól látható növekedést főként az EQA (plusz 73 százalék) és az EQB (plusz 83 százalék), valamint az EQE Sedan (plusz 157 százalék) iránti kereslet vezérelte. Az első hat hónapban hasonló mértékű volt a növekedés: ebben az időszakban a vállalat 102.600 akkumulátoros elektromos személyautót adott el világszerte, ami 121 százaléknyi plusz 2022 első feléhez képest.

Ezzel jelenleg a teljesen elektromos járművek a Mercedes-Benz teljes értékesítésének 11 százalékát teszik ki, vagyis több, mint minden tizedik új Mercedes elektromos.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink