Gyártók Beismeri bűnösségét az Audi korábbi vezetője

Beismeri bűnösségét az Audi korábbi vezetője

autopro.hu/P.B. | 2023.05.03 14:17

Beismeri bűnösségét az Audi korábbi vezetője

Fotó: Audi MediaCenter

Bevált a kilátásba helyezett felfüggesztett börtönbüntetés: az Audi egykori főnöke, Rupert Stadler beismerő vallomást akar tenni a manipulált dízelmotorok miatt folyó bírósági eljárásban.

Hirdetés

Stadler védőügyvédje, Thilo Pfordte május 3-án a müncheni regionális bíróság előtt kijelentette, hogy egyetért a bíróság megállapodási javaslatával. A vallomásra két hét múlva kerülhet sor, ítéletre pedig pünkösd előtt nem kell számítani.

Ahogyan arról az autopro.hu korábban beszámolt, az ügyet vezető bíró, Stefan Weickert másfél és két év közötti felfüggesztett börtönbüntetést ígért Stadlernek, de csak akkor, ha teljes beismerő vallomást tesz, és 1,1 millió eurót fizet jótékonysági szervezeteknek. Az ügyészek egyetértettek a bíróság javaslatával. Stadler ezt követően gondolkodási időt kért május 3-ig.

Csalás mulasztással

Stadler évek óta tiltakozott a vádak ellen, és eddig ártatlannak vallotta magát. Ám a Gazdasági Büntetőbíróság előzetes értékelése szerint legkésőbb 2016 júliusáig be kellett volna ismernie, hogy a kipufogógáz-értékeket manipulálhatták. Ahelyett, hogy a gyakorlatot megszüntette volna és tájékoztatta volna a kereskedelmi partnereket, 2018 elejéig engedélyezte az autók értékesítésének folytatását a manipulációra alkalmas szoftverrel. Ezért mulasztásból elkövetett csalás miatt börtönbüntetésre is ítélhetik.

Az Audi motorfejlesztési részlegének korábbi vezetője, Wolfgang Hatz és két vezető mérnöke már korábban bevallotta, hogy ők kezdeményezték a csalást. A meg nem engedett hatástalanító eszközökkel az autók a próbapadon betartották a nitrogén-oxid határértékeket, közúton viszont nem.

Rupert Stadler 2007-ben lett az Audi vezetője Martin Winterkorn utódjaként, aki akkor a Volkswagen Csoport élére került. 2018 júniusától Stadlert négy hónapig őrizetben tartották Augsburgban az összejátszás veszélye miatt – egészen addig, amíg le nem mondott az Audi vezetéséről és a VW igazgatósági tagságáról – írja az Automobilwoche.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink