Gyártók Az űrben teszteli szénszálas elemeit a Lamborghini

Az űrben teszteli szénszálas elemeit a Lamborghini

autopro.hu/H.J. | 2019.10.30 17:30

Az űrben teszteli szénszálas elemeit a Lamborghini

Szénszálas elemeket küld az űrbe a Lamborghini – olyanokat, mint amiket a luxusmodellek kivitelezéséhez is használ. A projekt célja az elemek sokrétű felhasználásának fejlesztése.

A Houston Methodist Kutatóintézettel közösen azt vizsgálja a luxusmárka, hogy az űrben uralkodó szélsőséges körülmények milyen hatással vannak a kompozit anyagokra. A tanulmány részeként különböző összetételű anyagokat küldenek a Nemzetközi Űrállomásra – köztük egy 3D-nyomtatott, folyamatos szálú kompozitot is.

Különféle tesztelési folyamatok a Nemzetközi Űrállomáson

Várhatóan november elején indítják el a Northrop Grumman Antares hordozórakétáját, öt különféle szénszálas mintával. A Nemzetközi Űrállomáson ezt követően fél éven keresztül számos tesztfolyamatnak vetik alá az elemeket – nagyfokú hőmérsékletkülönbségek, ultraibolya sugárzás, gamma-sugarak, valamint atomos oxigén a Föld legmagasabb és legritkább rétegeiből.

További felhasználási területek keresése

A Lamborghini már régóta széleskörűen alkalmazza a szénszálas technológiát luxusmodelljeiben, az együttműködés során pedig további alkalmazási lehetőségeket is fejlesztenének. Ennek ellenére nem kizárólag az autóipari szektor köré épül a közös munka, a két fél azt is vizsgálja, hogy hogyan lehetne az anyagokat felhasználni általános gyártási és orvosi célokra.

A további felhasználási megoldások keresése csak a fejlődést szolgálja, a Lamborghini már most is jól bevált szénszálas elemekkel dolgozik. Az anyagok lehetővé teszik, hogy az autók súlyát tovább csökkentsék, míg sebességüket növelni tudják – írja a Robb Report.

Nyitókép: twitter.com

Kiemelt Partnereink