Gyártók Az elektromos bicikliknél is jöhet az akkucsere

Az elektromos bicikliknél is jöhet az akkucsere

autopro.hu/D.Á. | 2024.01.04 15:21

Az elektromos bicikliknél is jöhet az akkucsere

Fotó: Pixabay

A Yamaha Motor megalapította a berlini székhelyű Enyring GmbH-t, amely partnereivel közösen cserélhető akkumulátorokat szolgáltat majd kompakt városi elektromos járművekhez, például elektromos biciklikhez. A szolgáltatás előfizetéses módon érhető majd el.

Hirdetés

Az Enyring a tervek szerint 2025 első felében kezdi meg működését, először Németországban és Hollandiában. Az ügyfelek akkumulátorokat kölcsönözhetnek járművükhöz a cégtől, a lemerült telepeket feltöltöttekre cserélhetik bármely csereállomáson az adott városban. A vállalat nem közölte, mennyibe fog kerülni az akkumulátorok kölcsönzése és cseréje, ahogy azt sem, hány állomás lesz Berlinben és mely holland városokban érhető majd el a szolgáltatás.

Semmi nem vész kárba

Azok az akkumulátorok, amelyek a mobilitási célokat már nem tudják kiszolgálni, energiatárolási feladatokat látnak majd el, vagy szétszerelik őket cellákra, újrahasznosítják és új akkumulátorokat gyártanak belőlük. A Yamaha szerint az a cél, hogy az Enyring egy zárt láncot hozzon létre, amelyben az újrahasznosított alapanyagokból mindig új termékek készüljenek a cég számára.

A Yamaha már tagja a cserélhető akkumulátorú motorkerékpárok konzorciumának (SBMC), amely meg akarja határozni a kétkerekűek cserélhető akkumulátoraira vonatkozó sztenderdeket. A konzorcium tagja még a Honda, a KTM, a Piaggio és a berlini Swobbee startup.

A Yamaha már kínál hasonló szolgáltatást Japánban. A Hondával, a Kawasakival, a Suzukival és az energiaszolgáltató Eneos-szal közösen megalapították a Gachaco céget 2022-ben, amely elektromos kétkerekűek számára nyújt csereszolgáltatást sztenderdizált akkumulátorokkal.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink