Gyártók Az eddig tervezettnél is kevesebb autót gyárt a Fisker

Az eddig tervezettnél is kevesebb autót gyárt a Fisker

autopro.hu/V.M. | 2023.11.14 17:21

Az eddig tervezettnél is kevesebb autót gyárt a Fisker

Fotó: Fisker

A Fisker amerikai villanyautó-gyártó az idén harmadik alkalommal is megvágta termelési célszámát, 13-17 ezerre módosítva azt, ami csupán töredéke az eredetileg tervezetnek.

Hirdetés

A Fisker az év elején azt jósolta, hogy 2023-ban 42.400 elektromos autót fog legyártani, májusban aztán ezt a számot 32-36 ezerre, augusztusban pedig 20-23 ezerre csökkentette. A legújabb célszámban szereplő 13 ezres érték mindössze úgy 30 százaléka az év elején tervezett gyártási volumennek.

A harmadik negyedévben az Ocean SUV-ból, a Fisker egyetlen modelljéből 4725 darabot készített a Magna az ausztriai gyárában, ugyanitt a második negyedévben 1022 jármű készült el. A Fisker szeptemberben jelezte, hogy az utolsó negyedévben a termelést tovább fogják növelni, napi 180-ról napi 300 autóra.

Nem a gyártás jelent problémát

A vállalat tehát azon dolgozik, hogy jelentősen fokozza gyártását, amit korábban gátolt, hogy egy beszállító nem tudta a saját termelését elég gyorsan felfuttatni. Mostanra a Fisker fő problémájának inkább a kiszállítások körüli nehézségek tekinthetőek. A második negyedévben 11, míg a harmadikban 1097 autót adott át ügyfeleinek, vagyis a legyártott mennyiségnél sokkal kevesebbet.

Henrik Fisker, a vállalat vezérigazgatója újságíróknak nyilatkozva maga is elismerte a logisztikai problémákat: „Nem tudtuk elég gyorsan teljesíteni a kiszállításokat. Az emberek fizettek, várnak az autójukra és némelyikük kezd nagyon nyugtalan lenni.”

A helyzet javítása érdekében a Fisker újabb logisztikai partnereket keres, ugyanakkor készen áll arra is, hogy a drága készletek kordában tartása érdekében visszafogja termelését, amennyiben nem sikerül felgyorsítani a kiszállításokat – írta meg az electrive.com.

Míg tehát más elektromosautó-gyártók, mint a Lucid vagy a Polestar az elektromos autók iránti kereslet megtorpanásával néznek szembe, a Fisker számára az autószállítási kapacitások szűkössége jelent kihívást.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink