Gyártók Autógyártás kompromisszumok nélkül – új mércét állít a BMW az autógyártásban

Autógyártás kompromisszumok nélkül – új mércét állít a BMW az autógyártásban

autopro.hu | 2022.06.13 16:20

Autógyártás kompromisszumok nélkül – új mércét állít a BMW az autógyártásban

Fotó: BMW Manufacturing Hungary Kft.

Hatékony. Zöld. Digitális. Három egyszerű szó, amit minden eddiginél komolyabban vett a legendás márka, mikor úgy döntött, hogy Debrecenben, nulláról építkezve mutatja meg az autógyártás sikeres és fenntartható jövőjét a világnak.

Hirdetés

Hogy valóban komoly újragondolásról van szó, azt mi sem mutatja jobban, mint hogy a 400 hektáron felépülő csúcstechnológiás etalonüzem, a magyar BMW iFactory lesz az első autógyár a bolygón, amely nem bocsát ki szén-dioxidot.

De mit is jelent a hatékonyság a BMW szemléletében? A legfontosabb alapelv, hogy sokkal költség- és energiahatékonyabb a virtuális térben kísérletezni, mint a valóságban korrigálni – ezért a gyártási folyamatot a legapróbb mozzanatig előre megtervezik, lemodellezik, és optimalizálják a digitális világban – és ebbe a közös munkába a BMW szakemberei a világ bármely tájáról be tudnak kapcsolódni a BMW-nek fejlesztett, teljesen integrált Omniverse szoftver segítségével.

Fotó: BMW Manufacturing Hungary Kft.

Ugyancsak a maximális hatékonyságot szolgálja például a komplexum saját prés- és akkumulátorüzeme, a Kommunikációs Központ innovatív IT-rendszerrel ellátott, rugalmas munkaállomásai, a fényezőüzem 85 és a karosszériaüzem ezer robotja, valamint a Neue Klasse modell könnyebben gyártható váza is, amelyből évente 150 ezer darab készül majd az évtized közepétől induló termelésben.

Környezettudatosságból jeles

Hatékony a körkörösség alkalmazása is a gyártásban, amely egyben a fenntarthatóságot is szolgálja: akárcsak az esővizet, a marásból, préselésből származó fémhulladékokat is összegyűjtik és újrahasznosítják majd; a hűtés során keletkező hulladékhőt a belső terek és a vezetékes víz fűtésére fordítják – ahogyan a préselésnél keletkező energiát is felhasználják a működéshez.

Szintén megtérül a környezetszennyező, fosszilis energiahordozók kiváltása megújuló energiaforrásokkal: a gyár szükségleteit részben a komplexum területén telepített napelemrendszerekkel, részben helyi vállalkozásoktól vásárolt, 100 százalékban megújuló forrásokkal fedezik, de a geotermikus energia kinyerésének szélesebb körű lehetőségeit is vizsgálják.

A zöld gyár szerelőüzeme papírmentes lesz; a logisztika területén minimálisra csökkentik az eldobható csomagolások használatát; a fényezőüzemben gázkemencék helyett innovatív, szén-dioxid-mentes megoldást alkalmaznak; továbbá a teszteléshez és méréshez is 100 százalékban elektromos padokat és felszereléseket használnak.

Fotó: BMW Manufacturing Hungary Kft.

Digitális megoldások csúcsra pörgetve

És amitől igazán hatékony – és izgalmas – lesz a BMW legújabb gyára, az a legkorszerűbb digitális megoldások okos, célszerű alkalmazása a dolgozók virtuális betanításától az automatizált, mesterséges intelligenciára épülő minőségellenőrzésig, a porszenzoroktól a virtuális komissiózásig, a prediktív karbantartástól az 5G-n alapuló logisztikai újításokig.

A BMW Groupnak sikerült úgy újragondolnia a működését, hogy ne kelljen választania a környezetbarát és az üzletileg sikeres megközelítés, a precíz, minőségi gyártás és a költséghatékonyság között.

Fotó: BMW Manufacturing Hungary Kft.

Szakember kerestetik

De nemcsak egyedülálló munkakörnyezet, hanem kivételes karrierút is vár azokra a szakemberekre, akik csatlakoznak a debreceni csapathoz: egyszerre kapják meg a pénzügyi biztonságot, megbecsülést és a szakmai kihívások izgalmát; egy kellemes egyetemváros otthonosságát és egy világmárka nemzetközi inspiráló lendületét; a legmodernebb technológia segítségét és a BMW Group klasszikus értékeit, dolgozócentrikus közegét.

A jelenlegi csapat a projekt előrehaladtával egyre nagyobb ütemben bővül, egyre többféle munkakörrel. Az aktuális nyitott pozíciók a vállalat hivatalos karrieroldalán érhetőek el, de lehetőség van jelöltprofil létrehozására, amivel akár jövőben nyíló pozíciók is elérhetővé válnak a regisztrálóknak.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink