Gyártók Audi: egyelőre nincs A2-utód

Audi: egyelőre nincs A2-utód

Panker Gergő | 2015.04.01 09:29

Audi: egyelőre nincs A2-utód

A használt A2 modellek népszerűsége korábban arra engedett következtetni, hogy a gyártó tervezheti egy esetleges utód fejlesztését, ám úgy tűnik, a prémium gyártónak nincs szüksége egy újabb belépőre a minivanek szegmensébe.

Szemben a BMW-vel, az Audinak a gyártó elmondása szerint nincs szüksége egy az A2-höz hasonló minivan modellre ahhoz, hogy elérje az évi 2 milliós eladási darabszámot: a bajor márka két hasonló modell bevezetésével is szeretné magához csábítani a családos autóvásárlókat.

A sportos szedánok és szabadidő-autók után a BMW a tavalyi év végén Európában bevezette az ötüléses 2-es Active Tourer modellt, idén júniusban pedig piacra dobja a hétüléses Gran Tourer variánst is. A BMW-től nem megszokott módon mindkét modell elsőkerék-meghajtású. A gyártó nem tervezi a modellek bevezetését az Egyesült Államokban - olvasható az Automotive News Europe honlapján.

Audi A2: népszerű modell a használtautó-piacon, ám a gyártó szerint egyelőre nem jön az utód

Amikor az Audinál megkérdezték, hogy a gyártó azon terveiben, hogy öt éven belül 60-ra növeli a márka termékkörét, szerepel-e egy esetleges A2-utód is, Ulrich Hackenberg, a prémium gyártó fejlesztési igazgatója azt válaszolta, hogy a minivan szegmens a Volkswagen testvérmárka hatásköre alá esik.

– A VW-nél most is számos minivan modellt kínálnak, amelyek mindegyike nagyon sikeres. Az Audi márka karakteréhez jelenleg nem tudunk elképzelni egy ilyen modellt – nyilatkozta Hackenberg az Automotive News Europe-nak március 10-én.

Sokan az Audi A2-est tartják az ingolstadti márka belépőjét a mikrobuszok szegmensébe. Az modell azonban bukta volt a gyártó számára, mivel alumínium karosszéria miatt az autó túlságosan drága volt a kategóriájához. Az A2-es gyártását 2005-ben fejezték be. A modell azonban később, használtan nagy népszerűségnek örvendett, amiből sokan arra következtettek, hogy a gyártónál nem kizárt egy esetleges utód fejlesztése.

Prémium minivan: jövőre érkezik a 2-es BMW Gran Tourer

Hackenberg elmondta, hogy bár ő nagyon kedvelte az A2-t, nem biztos benne, hogy a várható eladási volumen visszahozná a fejlesztési költségeket, főként most, hogy a gyártó jövőre tervezi a Q1-es kompakt szabadidő-terepjáró bevezetését.

– A trend sokkal inkább a SUV-ok felé mutat, nagy a verseny a kisméretű szabadidő-terepjárók piacán – hangsúlyozta Hackenberg, majd hozzátette: – Úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi stratégiánk segítségével sikerül elérni az értékesítési céljainkat.

A BMW nem az egyetlen prémium márka, amelynek kínálatában szerepelnek minivan modellek. A Mercedes-Benznél 2005 óta elérhető a Kecskeméten is gyártott B-osztály, illetve a nagyobb R-osztály, amelyet az alacsony kereslet miatt kivontak Európából és az Egyesült Államokból, és jelenleg kizárólag Kínában értékesítenek.

Via ANE

Kiemelt Partnereink