Gyártók Átadáshoz közelít a Daimler akku laborja

Átadáshoz közelít a Daimler akku laborja

autopro.hu/Sz.K. | 2023.07.11 04:18

Átadáshoz közelít a Daimler akku laborja

Fotó: Daimler Truck AG

A Daimler Truck nemrég ünnepelte a mannheimi üzemben épülő InnoLab akkumulátor laboratóriumának bokrétaünnepségét. Az épületet már augusztusban használatba veszik, és a következő hónapokban felállítják az akkumulátorcellák prototípusgyártásának és az akkumulátorok összeszerelésének teszt gyártósorát.

Hirdetés

A projektet 2022 májusában jelentették be a Daimler Truck és a Manz mérnöki vállalat közötti stratégiai partnerség részeként. Az eredmények a vállalat saját akkumulátor rendszereinek gyártási vertikumára vonatkozó jövőbeli döntések alapjául is szolgálhatnak, közölte akkor a Daimler Truck.

„A mannheimi gyár a klasszikus motorgyárból az akkumulátor technológiák és nagyfeszültségű rendszerek kompetenciaközpontjává való átalakulás közepén van” - mondta Andreas Moch, a Mercedes-Benz mannheimi gyárának telephelyvezetője. „Az InnoLab Battery ünnepélyes koronázása fontos mérföldkövet jelent ebben a folyamatban. A jövőben itt fogunk innovatív akkumulátortechnológiákat és a kapcsolódó gyártási folyamatokat fejleszteni.”

Kevés idő alatt sokat értek el

2020-ig forgattyúsházak és lendkerekek megmunkálása a 18-as csarnokban zajlott. Az 1952-ben épült, 7500 négyzetméteres épületet mintegy 15 hónap alatt teljesen kiürítették és teljesen felújították. Ezenkívül 600 előregyártott betonelemből egy 3500 négyzetméteres bővítményt építettek.

Az acélszerkezet és a padlóburkolat az akkumulátor-összeszerelésre szolgáló kísérleti gyártósor területén már elkészült. Mivel az akkumulátorcellák gyártásánál nagyon fontos, hogy az energiában gazdag és érzékeny anyagokat megvédjék a porszemcséktől és a nedvességtől, az épületet speciális tiszta és száraz helyiségekkel szerelték fel.

Pihentető és zöld munkakörnyezet

A gyártási területeken kívül az InnoLab Battery több irodával is rendelkezik. Itt a közlemény szerint a hangsúlyt egy modern irodakoncepcióra helyezték, amely különböző zónákat tartalmaz a munkavégzéshez, a konferenciákhoz és a pihenőhelyekhez, hogy „a dolgozóknak több teret biztosítsanak a kreativitáshoz, az innovációhoz, a termelékenységhez és a hatékonysághoz”. A fenntarthatóság növelése érdekében a tetőn „kiterjedt zöldtető” mellett napelemes rendszereket telepítettek, és a homlokzat 400 négyzetméterét is zöldítették.

A Daimler Truck szerint 2023 végén az InnoLab Battery-ben készülnek majd az első saját akkumulátorcellák, valamint az első prototípus akkumulátor rendszerek – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink