Gyártók Amerikában épít gyárat a vietnami VinFast

Amerikában épít gyárat a vietnami VinFast

autopro.hu/S.A. | 2023.07.21 09:22

Amerikában épít gyárat a vietnami VinFast

Fotó: VinFast

A VinFast vietnami autógyártó nemrég közölte, hogy az Egyesült Államok piacán való terjeszkedés részeként hamarosan megkezdi egy négymilliárd dolláros elektromosjármű-gyár építését Észak-Karolinában.

Hirdetés

A VinFast, amely a legnagyobb vietnami konglomerátum, a Vingroup egy részlegeként 2019-ben kezdte meg működését, tavaly jelentette be terveit az amerikai gyár építéséről. 2025-re tűzték ki a gyártás megkezdését, egy évvel későbbre, mint azt eredetileg tervezték.

„Működésének megkezdése után a gyár a VinFast elektromos autóinak első számú szállítója lesz az észak-amerikai piacon” – mondta Thuy Le, a VinFast Auto vezetője. A projekt első fázisában kétmilliárd dollárt fognak fektetni egy olyan gyárba, amely évente 150 ezer jármű gyártására képes.

A VinFast egyike azon számos elektromos járműveket gyártó startupnak, amelyek küzdenek azért, hogy megtartsák a pozíciójukat, míg a piacvezető Tesla és a kínai BYD árháborúba kezdett a kereslet növekedésének főbb piacokon való lassulása közepette.

Terjeszkedés a tengeren túlra

Az elektromosautó-gyártó, amely márciusban kezdett autókat szállítani Kaliforniába, korábban ígéretet kapott 2,5 milliárd dolláros finanszírozásra alapítójától és anyavállalatától, hogy elősegítsék a tengeren túli terjeszkedését – számolt be a Reuters.

A VinFast az Egyesült Államokban korábban részvénykibocsátást vett fontolóra annak reményében, hogy pénzt szerezhet észak-karolinai gyára számára, de májusban bejelentette, hogy ehelyett egy felvásárlásra létrehozott céggel, a Black Spade Acquisition Co.-val való egyesülés révén lép tőzsdére.

A vietnami autógyártó számításai szerint idén akár 50 ezer elektromos autót adhat el, ami csaknem hétszeres növekedést jelent 2022-höz képest, és 2024 végére már nullszaldós lehet – mondta el a cég alapítója.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink