Gyártók Akár két évvel is halaszthatják Winterkorn tárgyalását

Akár két évvel is halaszthatják Winterkorn tárgyalását

autopro.hu/V.M. | 2021.08.26 17:18

Akár két évvel is halaszthatják Winterkorn tárgyalását

Fotó: MTI

Harmadszorra is elhalaszthatják a Volkswagen konszern korábbi vezérigazgatójának, Martin Winterkornnak a tárgyalását a braunschweigi törvényszéken, ahol a dízelbotrányban játszott szerepe kapcsán kellene megjelennie.

Hirdetés

A 74 éves volt vezetőnek a német Manager Magazine értesülései szerint csípőműtétre van szüksége, ami azt jelenti, hogy a szeptember 16-ra időzített bírósági megjelenését közel egy teljes évvel el kell majd halasztani. A lap szerint Winterkorn legkorábban 2022 közepén lesz megfelelő állapotban ahhoz, hogy bíróság elé álljon.

A braunschweigi bíróságon tárgyalt ügy Winterkorn manipulált kibocsátású dízelautók utakra engedésében játszott szerepének feltárását célozza. A tárgyalást előzőleg már kétszer is elhalasztották a koronavírus-járvány miatt.

Másoknak is felelniük kell

Winterkornnal egy időben a Volkswagen korábbi négy másik vezetőjének ügyét is tárgyalni fogják a szeptemberi időpontban. A Reuters szerint a bíróság szóvivője a médiaértesülésekre reagálva közölte, hogy a többi vádlott tárgyalására sor fog kerülni a kitűzött időpontban, bár erről végleges döntés még nem született.

A Manager Magazine ehhez kapcsolódóan azt írta, hogy amennyiben a bíróság Winterkorn ügyét csak azután venné napirendre, hogy a többi vezető elleni eljárás a végéhez ért, lehetséges, hogy neki csak 2023 második felében kellene a bíróság elé állnia.

Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, a 2015-ös dízelbotrány kitörését követően lemondott Winterkorn és a Volkswagen más volt vezetői közel 300 millió euró kártérítést fizetnek a német autógyártónk, a megállapodás azonban nem befolyásolja az ellenük zajló büntetőeljárásokat.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink