Gyártók A VW sem úszta meg, beperelték a környezetvédők

A VW sem úszta meg, beperelték a környezetvédők

autopro.hu/V.M. | 2021.11.10 06:17

A VW sem úszta meg, beperelték a környezetvédők

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Daimler és a BMW után a világ második legnagyobb autógyártója, a Volkswagen ellen is perkeresetet nyújtottak be környezetvédők Németországban, azt követően, hogy az elutasította a belső égésű motor 2030-as kivezetését.

Hirdetés

A Deutsche Umwelthilfe és a Greepeace környezetvédő szervezetek még az ősz elején azzal a követeléssel fordultak a három szóban forgó német autógyártóhoz, hogy szeptember 20-i határidővel kötelezzék el magukat kibocsátásuk gyorsabb csökkentése és a belső égésű motorok gyártásának 2030-as befejezése mellett. A szervezetek, elutasítás esetén pereskedést helyeztek kilátásba.

Bár a VW végül több időt kapott, a Greenpeace közleménye szerint október végén visszautasította a klímavédelmet szolgáló követeléseket, ezért szervezet a braunschweigi regionális bíróságon perkeresetet nyújtott be ellene. A követeléseket alaptalannak minősítő Daimlert és a BMW-t, ami szerint tervei összhangban vannak a párizsi klímaegyezménnyel, még októberben perbe fogta a Deutsche Umwelthilfe.

A Greenpeace azt állítja, hogy a VW nem tesz eleget a globális felmelegedés 1,5 Celsius fokon tartásáért, amit azzal támaszt alá, hogy a Nemzetközi Energia Ügynökség számításai szerint a német gyártónak 2030-ra, 2018-hoz képest 65 százalékkal kellene csökkentenie szén-dioxid-kibocsátását, a következő évtized elejére pedig ki kellene vezetnie a belső égésű motorokat.

A Shellt már elkapták

A környezetvédők egy 2021 májusi holland bírósági ítéletre alapozzák perkeresetüket. Akkor a Shellt arra kötelezték, hogy az állampolgárokkal szembeni kötelezettségének megfelelően 2030-ig 45 százalékkal mérsékelje szén-dioxid-emisszióját 2019-hez képest.

Ahogy arról korábban az autopro.hu is beszámolt, a gyártók elleni eljárások precedens értékű ítéletekkel zárulhatnak, és amennyiben a környezetvédő szervezetek nyernek, számos más nagyvállalat ellen indulhatnak hasonló eljárások.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink