Gyártók A VW még több embere ülhet a vádlottak padjára

A VW még több embere ülhet a vádlottak padjára

autopro.hu/V.M. | 2021.04.26 15:20

A VW még több embere ülhet a vádlottak padjára

Fotó: Volkswagen Newsroom

A német ügyészség a Volkswagen AG további 15 tisztségviselőjét és egy beszállítót vádolt meg a 2015-ben kirobbant dízelbotrányban játszott szerepük miatt.

Hirdetés

Az eljárásokat folytató braunschweigi ügyészség szerint a vádlottak bűnsegédként járultak hozzá adócsaláshoz, járművek szabálytalan módon történő engedélyeztetéséhez, illetve törvényellenes hirdetéshez. A hivatal nem nevezte meg a gyanúsítottak személyét.

Az Egyesült Államokban kirobbant, de gyorsan világméretet öltött dízelbotrány a VW, az Audi, a Seat és a Škoda több mint 9 millió járművét érinti, melyeket olyan csalószoftverrel láttak el, ami tesztek során a valós körülmények köztinél kisebb károsanyag-kibocsátást produkál. A járművek típusengedélyét ezáltal illegális módon szerezték meg, a hirdetésekben feltüntetett emissziós értékek pedig nem feleltek meg a valósnak és megtévesztőek voltak.

Az ügyészség egy további részletként azt is közölte, hogy a vádirat mostanra 1554 oldalra duzzadt.

A hivatal a VW konszern volt elnöke, Martin Winterkorn és a vállalat más menedzserei ellen is eljárást folytat, akiknek tárgyalását a járványhelyzet miatt szeptemberre halasztották.

Nem vádolják a Volkswagent

A Reuters beszámolója szerint a VW a hírre reagálva közölte, hogy a vállalat nem érintett a mostani eljárásokban. A világ második legnagyobb autógyártója ellen még 2018-ban zárult le egy németországi nyomozás, miután büntetést fizetett.

Az ügyészség mellett egyébként maga a VW is azon van, hogy felelősségre vonja a botrányhoz köthető tisztviselőit. A vállalat márciusban jelezte, hogy a dízelbotrány miatt kártérítést fog követelni Martin Winterkorntól, illetve az Audi volt vezérigazgatójától, Rupert Stadlertől is.

Kiemelt Partnereink