Gyártók A vártnál többe fog kerülni a Toyota és a Mazda közös SUV-gyára

A vártnál többe fog kerülni a Toyota és a Mazda közös SUV-gyára

autopro.hu/V.M. | 2020.08.17 08:22

A vártnál többe fog kerülni a Toyota és a Mazda közös SUV-gyára

Fotó: Toyota USA Newsroom

A Toyota és a Mazda közölték, hogy a 2018-ban bejelentettnél 830 millió dollárral többe, összesen 2,3 milliárd dollárba fog kerülni az Alabama államban közös befektetésből megvalósuló üzemegységük.

Hirdetés

A termelést 2021-ben megkezdő gyárban évente mintegy 150 ezer Mazda SUV és ugyanennyi Toyota crossover készülhet majd. A új létesítmény 4000 embernek fog megélhetést biztosítani, körülbelül 600 dolgozót pedig már fel is vettek. A kettő japán autógyártó a költségnövekedés okaként a gyártósorok, termelési folyamatok fejlesztése érdekében tett áttervezését nevezte meg.

Alabama állam és önkormányzatai az új bejelentést megelőzően több mint 700 millió dollárnyi adókedvezményről tettek ígértet, mely összeget most további 97 millió dollárral fogják emelni – mondta el a Reutersnek egy meg nem nevezett bennfentes.

A gyár építése a koronavírus-járvány idején sem szakadt félbe, ennek köszönhetően a tetőszerkezet, az iparvágány, a padló, a szellőzőrendszer, a tűzvédelmi rendszer, illetve az elektromos hálózat készültségi szintje eléri a 75-100 százalékot.

Még nem múlt el a vámok veszélye

Az Egyesült Államok a japán autógyártók egyik legfontosabb piaca, és amennyiben az ország folytatja a Trump elnöksége alatt megkezdett kereskedelmi politikáját, az OEM-eknek kifizetődő lehet termelésük egy részét oda telepíteni, ezáltal kivédve a vámok esetleges növelésének kockázatát. Trump korábban már fenyegetőzött a személyautókra kivetett 2,5 százalékos, és a pickupokat érintő 25 százalékos vámok emelésével.

Kiemelt Partnereink