Gyártók A Toyotával közösen gyártana robotaxikat az Aurora

A Toyotával közösen gyártana robotaxikat az Aurora

autopro.hu/P.B. | 2021.02.11 09:23

A Toyotával közösen gyártana robotaxikat az Aurora

Fotó: Toyota Global Newsroom

A japán gyártó mellett a szintén a Toyotához köthető Denso is partnere lesz az Aurorának a robotaxi-projektben. A lépés nem meglepő, hiszen a Toyota korábban együttműködött az Uberrel azon a részlegen, amit az Aurora azóta megvásárolt, de a startup szerint a mostani egy teljesen új megállapodás.

Hirdetés

A robotaxi-projekt egyre komolyabb méretet ölt, hiszen vezetője korábban a Google-nél felelt egy hasonló feladatért, míg az autóipari óriásnak számító Toyota, illetve a Denso színre lépése tovább növeli az önvezető taxikat célzó munka komolyságát.

Sterling Anderson, az Aurora társalapítója a Forbes-nak elmondta, hogy két különböző megállapodásról van szó. Míg az Uber esetében a Toyota Sienna modellje biztosította volna az autót a robotaxikhoz, addig az Aurora más típusokra koncentrál, például a 2018-ban bemutatott e-Palette használata is felmerült.

A Denso szerepe az együttműködésben az Aurora szoftvereinek tömeggyártása lesz, míg a hírek szerint a Toyota nem fektetett be a korábbinál nagyobb tőkét az Aurorába a mostani megállapodáshoz kötődően.

Nagyban gondolkodik az Aurora

Korábban az autopro.hu is beszámolt róla, hogy az Aurora a személyautók felől inkább a teherautók irányába mozdult el, ezt erősítette a Paccarral kötött megállapodás a cég teherautóinak autonómmá alakításáról. Ennek fényében némileg meglepő lehet a robotaxikra való koncentrálás.

A Toyota részéről Keiji Yamamoto elmondta, hogy a Toyotának ugyan van saját részlege az autonóm járművekre szakosodva (Yamamoto ezt vezeti), de az Aurorával való együttműködés kiegészíti azt. Hozzátette, hogy az Aurora megoldásai biztonságos, jó minőségű és megfizethető járműmegosztó szolgáltatásokat hozhatnak létre.

Kiemelt Partnereink