Gyártók A Stellantis profitját elérte a sztrájk hatása

A Stellantis profitját elérte a sztrájk hatása

autopro.hu/R.K.E. | 2024.02.16 06:23

A Stellantis profitját elérte a sztrájk hatása

Fotó: Stellantis

A Stellantis profitja 10 százalékkal csökkent 2023 második félévben az észak-amerikai sztrájkok miatt. A vállalat 2024-re két számjegyű haszonkulcsot jósol, még akkor is, ha az autógyártónak magasabb munkaerőköltségekkel kell szembenéznie Észak-Amerikában.

Hirdetés

A Stellantis viharos évre számít, miután működési eredménye 10 százalékkal csökkent 2023 második felében, amikor a sztrájkok hosszú leállásokat okoztak a profitot hozó észak-amerikai üzemekben.

A szakszervezetek összehangolt sztrájkjai az Egyesült Államokban és Kanadában a Stellantis, a Ford és a General Motors dolgozóinak rekordbéremeléséről szóló megállapodásokkal értek véget. A sztrájkok csak tetézték az autógyártók egyébként sem könnyű kilátásait, mivel az elektromos járművek iránti globális kereslet továbbra is visszafogott, a kínai verseny erősödik, a költségek tartósan fennmaradnak, és a geopolitikai feszültségek is visszahatnak rájuk.

Nehéz év lesz, de bizakodnak

A Stellantis korrigált üzleti eredménye 10,2 milliárd euróra csökkent a július-decemberi időszakban. A korrigált üzleti eredményhányad 11,2 százalékra esett vissza az egy évvel korábbi 12,3 százalékról. A vállalat közölte, hogy részvényenként 1,55 eurós osztalékot javasol, ami mintegy 16 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és hogy 2024-ben 3 milliárd euró értékű részvény-visszavásárlási programot indít.

Az idei évre vonatkozóan a Stellantis kitartott a korrigált működési nyereségre vonatkozó két számjegyű haszonkulcsra és pozitív ipari szabad cash flow-ra vonatkozó előrejelzése mellett, még akkor is, ha az autógyártónak magasabb munkaerőköltségekkel kell szembenéznie Észak-Amerikában. Az elmúlt két évben is ugyanezt a prognózist fogalmazták meg.

Natalie Knight pénzügyi vezérigazgató szerint a Stellantis nehéz évre készül, mivel a magasabb globális járműgyártás nyomást gyakorol az árakra és a kiszámíthatatlan általánosabb háttér is nehezíti a helyzetet. A Stellantis számos új modellel tervezi ellensúlyozni ezt a terhelést, és a rugalmas lehetőségekre épít válaszul.

A Stellantis szerint az alacsonyabb nyersanyag- és logisztikai költségek pozitívumként értékelhetőek, valamint az, hogy a vállalat túljutott a termelésre kiható észak-amerikai sztrájkokon – írja az Automotive News.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink