Gyártók A Rivian létszámleépítésre kényszerül

A Rivian létszámleépítésre kényszerül

autopro.hu/R.K.E. | 2024.02.22 15:25

A Rivian létszámleépítésre kényszerül

Fotó: Rivian

A Rivian létszámleépítésekbe kezd, az éves termelés messze a becslések alatt marad. Nem ez az egyetlen elektromosautó-gyártó, amely a kereslet lassulásával néz szembe.

Hirdetés

A Rivian február 21-én, szerdán közölte, hogy 10 százalékkal csökkenti munkaerejének számát, és 2024-re olyan elektromosautó-gyártást prognosztizál, amely messze elmarad a becslésektől, mivel a gyárfejlesztések miatt leállt a termelés, és a magas kamatlábak miatt lelassult az elektromos járművek iránti kereslet is.

A vállalat részvényei mintegy 17 százalékkal estek a kibővített kereskedelem során, miután a Rivian közölte, hogy 2024-ben 57.000 jármű gyártására számít, ami jóval elmarad a Visible Alpha által megkérdezett nyolc elemző 81.700 darabos becslésétől. Tavaly, 2023-ban 57.232 járművet gyártott.

Az Amazon által támogatott Rivian a pénzét égeti az R1S SUV és az R1T pickup teherautók gyártásának felfuttatására, miközben egy új gyár építésére költ Georgia-ban, és több ezer eurót veszít minden egyes járművén. A vállalat pénzégetése egy olyan időszakban történik, amikor az elektromos autók iránti kereslet eleve lelassult.

Árcsökkentéssel próbálkoznak

Miután tavaly a Tesla által kirobbantott árháború ellenére nem csökkentette járművei árát, a Rivian februárban lejjebb vitte R1T pickupjainak és R1S SUV-jainak árát. A Rivian minden egyes eladott járművén veszteséget könyvel el, és arra számít, hogy még 2024-ben meglesz az első negyedéves pozitív bruttó árrése. A vállalat R2 platformját, amely várhatóan olcsóbb és kisebb lesz, március elején mutatják be – írja az autoblog.com.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink