Gyártók A Polestar 370 kilowattot ért el az új gyorstöltési teszteken

A Polestar 370 kilowattot ért el az új gyorstöltési teszteken

autopro.hu/R.K.E. | 2024.05.02 07:19

A Polestar 370 kilowattot ért el az új gyorstöltési teszteken

Fotó: Polestar

Az elektromos autókat gyártó Polestar bemutatta az ultragyors töltést lehetővé tevő új technológiát, amely 370 kilowattos sebességet ért el egy Polestar 5 prototípus töltése során.

Hirdetés

A Storedot akkumulátorgyártó céggel közösen kifejlesztett technológia az extrém gyorstöltés (XFC) nevet kapta, és szilíciumdomináns cellákat használ a nagy sebességű töltéshez anélkül, hogy az akkumulátor károsodna. Emellett továbbfejlesztett mechanikát és hűtést használ, miközben kisebb a súlya. Cellái könnyebbek, mint egy hagyományos elektromosautó-akkumulátoré, és jobban újrahasznosíthatóak.

Amennyiben a technológia a tervek szerint a piaci bevezetéskor felszerelésre kerül a Polestar 5-ösbe, az jelentősen felülmúlná az Egyesült Királyságban jelenleg kapható leggyorsabban töltő e-autót, a Porsche Taycant (320 kilowatt). A Polestar szerint a technológia a töltési sebesség egyenletességét is javítja, a tesztek 310 kilowattos egyenletes és 370 kilowattos csúcs töltési sebességet mutattak, ami magasabb, mint amit ma az Egyesült Királyságban bármelyik nyilvános töltő kínál.

A Polestar szerint ez egy 77 kilowattórás akkumulátorral 10 perc alatt 320 kilométer megtételének felel meg, és a technológia a jövőben a márka nagyobb, 100 kilowattórás akkumulátorain is használható lesz. A Polestar főnöke szerint a technológia segítene leküzdeni azt, amit a közvélemény az e-autók egyik legnagyobb hiányosságának tart, vagyis a benzines vagy dízelautókhoz képest időigényes töltéshez szükséges megállókat – írja az Autocar.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink