Gyártók A Nissan tagadja, hogy belülről szervezték Carlos Ghosn megbuktatását

A Nissan tagadja, hogy belülről szervezték Carlos Ghosn megbuktatását

autopro.hu/V.M. | 2020.06.30 08:23

A Nissan tagadja, hogy belülről szervezték Carlos Ghosn megbuktatását

Fotó: Facebook/Nissan

A Nissan továbbra sem ismeri el a médiában keringő spekulációk helyességét, amik szerint a korábbi elnökének, Carlos Ghosnnak az elmozdítását saját kollégái szervezték meg – derült ki a vállalat június 29-i éves rendes közgyűlésén.

Hirdetés

A Nissan egykori vezérét még 2018-ban tartóztatták le Japánban hűtlen kezelés vádjával. Sokan gondolják, – köztük maga Ghosn is – hogy a letartóztatás mögött a Nissan bizonyos vezetői állnak, akik el akarták kerülni, hogy a japán autógyártó szorosabbra fűzze kapcsolatát francia partnerével, a Renault-val, nemrég pedig egy olyan levelezés látott napvilágot, ami szerint nem alaptalan ez a vélekedés.

A közgyűlésen a Nissan részvényesei válaszokat követeltek arra vonatkozóan, hogy hogyan fogják visszanyerni az emberek Ghosn-ügy miatt megingott bizalmát, illetve hogyan fogják ismét növekedési pályára állítani az eladásokat Kínában és az USA-ban.

Motoo Nagai, a Nissan könyvvizsgáló bizottságának elnöke az aggályokra azt felelte: „Tudom, hogy könyvekben és a médiában szó esett összeesküvésről, de nincsenek tények, melyek alátámasztanák az elméletet.” Hozzátette, hogy az üggyel kapcsolatban a Nissan és ügyvédi irodák is folytattak vizsgálatokat.

Uchida kész lemondani

A Nissan vezérigazgatói posztját 2019 decembere óta betöltő Makoto Uchida megerősítette, hogy tartani fogja magát korábbi ígéretéhez, miszerint lemond, amennyiben nem sikerül megvalósítania a négy éves reformprogramban foglaltakat – áll a Reuters cikkében.

A tervek szerint a Nissan mintegy ötödével csökkenti modellkínálatát, gyárakat zár be Spanyolországban, valamint Indonéziában, munkavállalói állományát pedig körülbelül 15 százalékkal redukálja.

Kiemelt Partnereink