Gyártók A Mercedes élre tör az önvezető autók piacán

A Mercedes élre tör az önvezető autók piacán

autopro.hu/R.K.E. | 2024.02.07 11:21

A Mercedes élre tör az önvezető autók piacán

Fotó: Mercedes

A Mercedes élre szeretne törni az önvezető autók fejlesztésében. Idén meg is kezdi az elektromos limuzin értékesítését, amelyben már harmadik szintű autonóm vezetés funkció lesz.

Hirdetés

Az önvezető autók még mindig nagy vita tárgyát képezik. 2023-ban a Tesla több mint kétmillió autót volt kénytelen visszahívni, miután megállapították, hogy a rendszer nem eléggé érzékeli, hogy a vezető még mindig figyel-e az útra. Voltak jól dokumentált halálos balesetek. A mitikus „autó, amely hazavisz a kocsmából, miközben kialszunk néhány sört" egyáltalán nem tűnik úgy, hogy közeljövőben megvalósulna.

A munka azonban folytatódik, és a Mercedes célja, hogy az élre törjön. Idén kezdi meg az elektromos EQS limuzin értékesítését LiDAR-vezérlésű „3. szintű" autonóm vezetési funkcióval Nevadában és Kaliforniában.

Markus Schäfer, a Mercedes-Benz technológiai vezetője a TopGear.com-nak elmondta, hogy „mi vagyunk az egyetlenek, akiknek engedélyük van a 3-as szintű autók üzemeltetésére". Az autókat a türkizkék megkülönböztető lámpáknak köszönhetően lehet felismerni, amelyek arra hivatottak, hogy felhívják a rendfenntartók figyelmét arra, hogy az autó önmagát irányítja.

Mi a különbség a második és a harmadik szint között?

A második szintnél az autó egyfajta nyugalmat és segítséget nyújt, hogy megkönnyítse a vezetést. Középpontosítja az utat, előz, most már az új autókban ott van a sávváltási funkció, de nem vállal kockázatos manővereket. Előnyt jelent a hosszú távú vezetésnél. Ellazítja az embert.

A harmadik szintnél nincsen olyan zavar, hogy melyik üzemmódot használja éppen a sofőr. Amit a Mercedes kínál, az egy teljes harmadik szintű rendszer, ahol tényleg leveheti a kezét, leveheti a szemét, más dolgokat végezhet a sofőr, és nincs többé zűrzavar.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink