Gyártók A Mercedes eladásai is nagyot estek

A Mercedes eladásai is nagyot estek

autopro.hu/V.M. | 2022.07.11 17:18

A Mercedes eladásai is nagyot estek

Fotó: Daimler Global Media Site

Hasonlóan a BMW-hez, a Mercedes-Benz értékesítései is nagy mértékben, 16 százalékkal csökkentek a második negyedévben a koronavírus miatti kínai korlátozások és a chiphiány következtében.

Hirdetés

Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt a második negyedében a BMW Csoport csaknem ötödével kevesebb autót szállított ki, mint az előző év azonos időszakában a félvezetőhiány és az ukrajnai háború miatt.

A nemrég közölt hivatalos adatok szerint a Mercedes-t is hasonlóan rosszul érintették az ellátási zavarok. Az április-júniusi időszakban kiszállított 490 ezer autó 16 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, míg a teljes első fél évben hasonló mértékű, 15 százalékos volt a visszaesés.

Jól fogytak az elektromos Mercedes-ek

Jó hír viszont a Mercedes-nek, hogy április és június között a teljesen elektromos Mercedes EQ modellekből éves összevetésben 90 százalékkal több, 23.500 darab kelt el. Az xEV, vagyis plug-in hibrid és tisztán elektromos Mercedes és Smart autókból 65.400 darabot szállítottak ki, ami nagyjából megegyezik az egy évvel korábbival.

2022 első hat hónapjában az akkumulátoros elektromos autók eladásai 134 százalékos növekedést követően 45.400 darabot tettek ki. Az xEV modellekből összevontan 139.600 példányt szállítottak ki, ami 14 százalékkal múlja felül az előző évi értéket.

Esés minden nagy piacon

A második negyedév folyamán a Mercedes eladásai mindhárom nagy régiós piacán csökkentek: Európában 10, Észak-Amerikában három, míg Ázsiában 20 százalékkal. Utóbbi magas értékhez nagyban hozzájárultak a koronavírus miatt bevezetett járványvédelmi korlátozások, amiket nem tudott az ellensúlyozni, hogy a legnagyobb helyi piacon, Kínában az értékesítések júniusban radikálisan, 40 százalékkal növekedtek a gyenge májushoz viszonyítva.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink