Gyártók A Mazda is rendkívüli veszteségre számít

A Mazda is rendkívüli veszteségre számít

autopro.hu/V.M. | 2020.08.03 12:23

A Mazda is rendkívüli veszteségre számít

Fotó: Inside Mazda Newsroom

A Mazda arra számít, hogy jelenlegi üzleti évét a koronavírus-járvány okán visszaesett újautó-kereslet miatt rekord nagyságú, 383,5 millió dolláros üzemi veszteséggel fogja zárni.

Hirdetés

A várható veszteség nagysága alulmúlja az elemzői várakozásokat. A Refinitiv által megkérdezett 19 elemző 434,3 millió dollár veszteséget jósolt.

A japán autógyártó számításai szerint a 2020 áprilisától 2021 márciusáig tartó üzleti évében az előzőhöz képest 8 százalékkal kevesebb, összesen 1,3 millió járművet fog világszerte értékesíteni, ami az elmúlt hét év legrosszabb eredménye lesz.

Hasonlóan egy másik japán járműgyártóhoz, a Nissanhoz, a Mazda eredményei már a mostani krízist megelőző években is romlásnak indultak. 2018-tól a nyeresége csökkenőbe kezdett, párhuzamosan az eladások esésével a kettő legnagyobb piacán, az USA-ban és Kínában. A mostani üzleti évét egyébként a Nissan is történelmi mértékű veszteséggel fogja zárni.

Az előző negyedév is rosszul zárult

Az áprilistól júniusig tartó negyedévben a Mazda üzemi eredménye tizenegy éve a legalacsonyabb, mínusz 427,7 millió dollár volt, miután az értékesített járművek száma 31 százalékkal, 244 ezerre esett.

A visszaesés fő okozója a japán és az európai piac gyengélkedése volt, de Észak-Amerikában is 19 százalékos csökkenést mértek. Az eredményekre ugyanakkor kedvező hatással volt, hogy Kínában az értékesítések 13 százalékkal növekedtek – írja a Reuters.

Kiemelt Partnereink