Gyártók A leggyorsabban tölthető e-autót kínálja a Xpeng

A leggyorsabban tölthető e-autót kínálja a Xpeng

autopro.hu/E.M. | 2022.08.14 04:17

A leggyorsabban tölthető e-autót kínálja a Xpeng

Fotó: Facebook/XPENG

A XPeng kínai elektromosautó-gyártó további részleteket árult el az Európába is érkező G9 SUV-ról. Ezt követően mindössze 24 óra alatt 23 ezer foglalást adtak le a bevezetés előtt álló modellre.

Hirdetés

A Xpeng Kína egyik prominens autógyártója, annak ellenére, hogy csupán 2018-ba lépett a piacra a G3 SUV-jával. Az XPeng kínálatát ma a G3 és az utána nem sokkal megjelent P7-es szedán alkotja, melyeket már Európában is forgalmaz. Harmadik típusa a P5, aminek piaci bevezetése jelenleg az ellátási láncokat terhelő problémák miatt késik.

Amit már eddig is tudtunk

2021 végén a XPeng hivatalosan is bejelentette a tisztán elektromos G9 SUV érkezését, amely mindössze 5 perc alatt képes 200 kilométeres hatótávra feltölteni – amivel a leggyorsabban tölthető autó a XPeng szerint.

Akkor elárulták, hogy a G9 az XPeng eddigi legfejlettebb autójaként érkezik majd, amelyet az alapoktól kezdve úgy terveztek, hogy a Kínán kívüli tervezési és járműtanúsítási szabványoknak is megfeleljen. Azt is elmondták, hogy a G9 egy rendkívül fejlett vezetőtámogató rendszerrel lesz felszerelve. Bár sok részletre fény derült az akkori bejelentésből, nem voltak publikus információk több területre vonatkozóan sem.

Új dimenziókat nyit meg a filmnézésben

Az XPeng legújabb sajtóközleménye sok új részletet osztott meg a szeptemberi hivatalos kínai bemutató előtt, amivel választ adtak számos eddigi kérdésre.

A G9 belseje a magával ragadó dizájnra és a minőségi anyagokra összpontosít. Az ülések bőrrel borítottak, kialakításuk pedig a Fibonacci-sorozatot vette alapul. Az utastérben továbbá a vállalat saját fejlesztésű médiarendszere, az XPeng Xopera, 5 dimenziós élményt ígér. Az Xopera koncertcsarnok szintű hangszigetelést biztosít, ahol a felhasználók a hangzás mellett az ülés rezgését, a környezeti világítás, a légkondicionálás és az autóban lévő illatok változásait is megtapasztalhatják filmnézés, zenehallgatás vagy pihenés közben.

Fotó: XPeng

Lenyűgöző töltési teljesítmény

Az XPeng lenyűgöző töltési sebességgel hirdeti a G9-et. Az SUV az XPeng új hajtáslánc-rendszerével van felszerelve, amivel a vállalat szerint a kínai CLTC menetcikluson mérve 200 kilométerre elegendő energiát mindössze 5 perc alatt lehet akkumulátorába táplálni.

A vállalat közleményéből kiderül, hogy a modell maximális hatótávolsága (szintén CLTC szabvány szerint) 702 kilométer. A G9 motorjainak csúcsteljesítménye 405 kilowatt (elől 175 kilowatt, hátul 230 kilowatt), csúcsnyomatéka pedig 717 newtonméter. Ezzel 0-ról 100 kilométer/órára körülbelül 3 másodperc alatt gyorsul.

Érdekesség a teljeskörű fejlett vezetőtámogató rendszer, amely 31 lidar érzékelővel, illetve egy közel 15 colos 3D-s dupla kijelzővel rendelkezik.

A G9 kezdeti foglalási számai különösen figyelemre méltóak, főleg annak tudatában, hogy az XPeng még nem publikálta a termék árát. A piaci bevezetés várhatóan szeptemberben fog megkezdődni, és a tervek szerint a G9-et európai piacokra is fogják szállítani, de a vállalat még nem osztott meg erre vonatkozó részleteket – számolt be az electrek.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink