Gyártók A Jaguar is megcsinálta saját önvezető gépét

A Jaguar is megcsinálta saját önvezető gépét

autopro.hu/Sz.K. | 2017.11.21 15:30

A Jaguar is megcsinálta saját önvezető gépét

Az Egyesült Királyság közútjain tesztelte első sofőr nélküli autóját a JLR, ezzel a brit gyártó is tett egy nagyobb előrelépést az autógyártók és techcégek versenyében.

Hirdetés

Októberben egy kompakt Renault volt az első önvezető autó Nagy-Britannia útjain, a kormány által támogatott program részeként, melynek célja, hogy 2020-ra az ilyen járműveket széleskörűen használják a szigetországban. A JLR mostani tesztje jól illeszkedik a brit politikusok azon törekvéseibe, hogy a trend világméretű piacán 2025-ben már Nagy-Britannia, ezen belül pedig a hazai autógyártók is versenyképes szereplőnek számítsanak.

Már jelenleg is zajlik a szabályozás kialakítása a brit parlamentben egy automata és önvezető autókról szóló jegyzékről, mely körvonalazni kívánja, hogy hogyan fognak az új technológiák az Egyesült Királyságban működni.

A Jaguar Land Rover azt reméli, hogy a teszt lehetővé teszi annak megértését, hogyan működnek együtt az önvezető autók más járművekkel és a közúti infrastruktúrával, köztük a közlekedési lámpákkal, és hogy a járművek hogyan tudják lemásolni az emberi viselkedést vezetés közben.

– Azáltal, hogy az összetett szenzorok adatait használjuk és intelligens módokat keresünk ezek feldolgozására, hajszálpontos technikai betekintést nyerünk, hogy úttörői legyünk ezen technológiák autóipari felhasználásának – mondta el Nick Rogers, a vállalat terméktervezésért felelős ügyvezető igazgatója.

A teszt Közép-Anglia Coventry városában zajlik, ami a brit autóipar történelmi szíve, és a JLR központja. A tesztek átnyúlnak a jövő évbe is.

A legnagyobb autógyártók azon versenyeznek, hogy átvegyék a vezetést, nem csak egymástól, hanem az olyan techcégektől is, mint az Alphabet Waymo-ja, ami szintén önvezető autókat fejleszt. A Waymo korábban bejelentette, hogy olyan autómegosztó szolgáltatást indít, melynél nem ül ember a kormány mögött. A szolgáltatás mielőbbi megindítása érdekében már teljesen önvezető autókat tesztel az Egyesült Államokbeli Arizona közútjain.

Kiemelt Partnereink