Gyártók A Hyundai nem hagyja, hogy az autóban felejtsék a gyerekeket

A Hyundai nem hagyja, hogy az autóban felejtsék a gyerekeket

autopro.hu/P.B. | 2020.07.04 16:20

A Hyundai nem hagyja, hogy az autóban felejtsék a gyerekeket

Fotó: Hyundai News

2022-re minden új modelljét felszereli a Hyundai az úgynevezett ROA-rendszerrel, ami arra szolgál, hogy a sofőrök a jármű elhagyásakor ellenőrizzék az autójuk hátsó ülését, nehogy bent felejtsenek valamit, vagy rosszabb esetben valakit az autóban. Különösen a forró nyári napokon jelenthet óriási veszélyt, ha figyelmetlenül hagyjuk ott az autót valahol.

Hirdetés

Szomorú, de Magyarországon is szinte minden nyáron előfordul, hogy a figyelmetlen szülők az autóban hagyják a gyereküket, esetleg a kutyát és más kisállatot, vagy valami olyan tárgyat, ami a magas hőmérséklet hatására felrobbanhat (idén a járvány miatt például a kézfertőtlenítő lehet ilyen). Nem kell részletesen ecsetelni, hogy milyen veszélyekkel járhat, ha valaki a gyermekét az autóban hagyja a hőségben, hiszen az utastérben akár 70-80 Celsius fok is előfordulhat a napon. Az Egyesült Államokban még gyakoribb jelenségről van szó, ráadásul ott egyes államokban a nyarak is jóval forróbbak annál, mint amit mi, Közép-Európában el tudunk képzelni.

Csak egy másodperc ellenőrizni a hátsó ülést, de a forró nyári napokon ez életet menthet – mondja Brian Latouf, a Hyundai Motor North America biztonságért felelős vezetője. A gyerekek mellett a kutyák is veszélyben lehetnek a figyelmetlen sofőrök miatt.

Mi az a ROA?

A Hyundai által fejlesztett, és 2022-re minden új modellbe bekerülő rendszer, a Rear Occupant Alert (ROA) azonnal figyelmezteti a sofőr megállás után, hogy ellenőrizze a hátsó üléseket. Ennél azonban többet is tud a rendszer, melynek két fajtája is van: a ROA Ultrasonic szenzorokkal érzékeli, ha mozgás van hátul a zárt autóban, és dudaszóval, villogással valamit SMS-el jelzi a sofőrnek, hogy valaki az autóban maradt.

A ROA másik fajtája azt érzékeli, hogy indulás előtt kinyitották-e a hátsó ajtókat. Ha igen, megállás után jelez a sofőrnek, hogy ellenőrizze a hátsó üléseket.

A ROA különösen nyáron menthet életeket, hiszen a forróságban akár néhány óra alatt hőgutát kaphatnak a kisgyermekek a felforrósodott utastérben.

Tanácsok

A Hyundai biztonságot segítő rendszere emellett néhány tanácsot is ad a feledékeny sofőröknek: érdemes egy tárcát vagy telefont helyezni a gyerekülés mellé, hogy biztos ne felejtsünk el hátranézni kiszálláskor. Még jobb, ha egy plüssállatot, vagy egyéb emlékeztetőt helyezünk a gyerekülésbe, amikor az üres, ha pedig a gyermeket is visszük magunkkal, a plüsst előre tehetjük, így biztosan nem feledkezünk meg a hátul utazóról.

A ROA eddig a 2020-as Sonata és Sonata Hybdrid modellekbe került bele, és a 2021-es Elantrában is ott lesz, a gyártó közleménye szerint 2022-re pedig szinte minden új modellben helyet kap a ROA valamelyik fajtája.

Kiemelt Partnereink