Gyártók A Hyundai-nak hála zárhat le egy korszakot a GM

A Hyundai-nak hála zárhat le egy korszakot a GM

autopro.hu/V.M. | 2023.03.14 08:21

A Hyundai-nak hála zárhat le egy korszakot a GM

Fotó: GM Corporate Newsroom

A Hyundai Motor megállapodott a General Motors-szal annak indiai gyárának megvásárlásáról. Ezáltal az amerikai autógyártó lehetőséget kap arra, hogy végre teljesen felszámolja jelenlétét az országban, ahol már 2017 óta nem készít járműveket.

Hirdetés

Ahhoz, hogy a megállapodás a gyakorlatban is érvényesülhessen, a hatóságok és az egyéb érdekeltek hozzájárulását is meg kell szerezni a Hyundai közlése szerint.

A GM, eladásai több évnyi gyengélkedése után döntött úgy, hogy hátat fordít Indiának, amiben azonban a volt dolgozóival fennálló jogi vita és nyugat-indiai üzemének sikertelen értékesítése máig akadályozza.

A Reuters felidézi, hogy 2019-ben ugyan a kínai Great Wall Motorral megállapodott az üzem átadásáról, azonban a tranzakció nem nyert jóváhagyást az indiai hatóságoktól az átvilágítást követően. A másik oldalon az amerikai autógyártó 2021 óta jogi csatározást folytat a gyára volt dolgozóival, akik azzal vádolták meg, hogy jogba ütköző módon bontotta fel szerződéseiket azt követően, hogy döntés született az indiai piacról kivonulásról.

Nehéz betörni az indiai piacra

A mára a világ harmadik legnagyobb autópiacává előlépett India nehéz terepnek bizonyult a nyugati autógyártóknak. A piacot a Hyundai és a Suzuki uralják, melyek együttesen 60 százalékos piaci részesedéssel bírnak – előbbi a GM volt egységével már kettő gyárral fog rendelkezni az országban.

Korábban már a Ford is kivonult Indiából, ahol a nehézségek ellenére több nyugati OEM is igyekszik erősíteni pozícióját. Nemrég Arno Antlitz, a Volkswagen pénzügyi vezetője beszélt arról, hogy nagyobb figyelmet fognak Indiának szentelni a jövőben, a Renault és a Nissan pedig hat új modellt is helyben fejlesztene és gyártana.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink