Gyártók A Hydro segítségével zöldül a Porsche

A Hydro segítségével zöldül a Porsche

autopro.hu/P.B. | 2023.04.28 08:16

A Hydro segítségével zöldül a Porsche

Fotó: Porsche Newsroom

A Porsche AG és a Norsk Hydro ASA együttműködésre lépett annak érdekében, hogy tovább csökkentsék a Porsche autóinak ökológiai lábnyomát. A cél eléréséhez az OEM alacsony szén-dioxid-kibocsátással előállított alumíniumot vásárol a Hydrótól.

Hirdetés

A Hydro alacsony szén-dioxid-kibocsátású alumíniummal, a Hydro Reduxa 4.0-val és annak korábbi változatával látja el a Porschét és a német OEM több beszállítóját is. Ennek az alumíniumötvözetnek az egyik legalacsonyabb a szén-dioxid-kibocsátása a piacon, ami részben annak köszönhető, hogy megújuló energiával állítják elő. 2025-re a Hydro lehetővé teszi a Porsche számára, hogy a gyártó mintegy 3,5 kilogrammra csökkentse az egy kilogramm alumínium használatával járó károsanyag-kibocsátást. Ez körülbelül 60 százalékkal alacsonyabb, mint a jelenlegi európai átlag.

A Porsche azon dolgozik, hogy 2030-ra járműveihez nettó szén-dioxid-semleges értékláncot alakítson ki. „Az alumínium és az akkumulátorgyártáshoz használt anyagok kulcsszerepet játszanak fenntarthatósági stratégiánkban. A Hydro alumíniumával arra törekszünk, hogy jelentősen csökkentsük az ebből a fontos anyagból származó szén-dioxid-kibocsátást” – mondta Barbara Frenkel, a Porsche AG beszerzésekért felelős igazgatósági tagja.

„Az alumínium kulcsfontosságú tényező a zöld átmenetben, de az ellátási láncoknak kibocsátásmentessé kell válniuk. Az iparágnak partneri együttműködésre van szüksége ahhoz, hogy ez megvalósuljon, és örülünk, hogy egy olyan úttörővel, mint a Porsche közösen dolgozhatunk” – vélekedett Hilde Merete Aasheim, a Hydro elnök-vezérigazgatója.

Jó az alumínium, de legyen zöld

A hajlékonyság, a könnyű súly és a szilárdság kiváló tulajdonságai miatt a Porsche autóiban az alumínium aránya folyamatosan növekszik. Az alumínium az egyik kulcsfontosságú eleme az elektromos járművek sportautóvá alakításának - például a Porsche Taycan, a márka első teljesen elektromos modelljének össztömege mintegy 30 százalékban alumínium.

A fent említetteken túl a két vállalat az alumínium újrahasznosításának terén is együttműködik a most aláírt megállapodás értelmében.

Az újrahasznosítás várhatóan döntő szerepet fog játszani a jövőben az autóakkumulátorok iránti növekvő kereslet kielégítésében. A sikerhez a hagyományos iparágak közötti együttműködésre lesz szükség. A Porsche és a Hydro elkötelezett amellett, hogy feltárják az ebben rejlő lehetőségeket – áll a vállalatok közleményében.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink