Gyártók A Honda is a Tesla segítségével úszná meg a büntetéseket

A Honda is a Tesla segítségével úszná meg a büntetéseket

autopro.hu/V.M. | 2020.11.04 14:20

A Honda is a Tesla segítségével úszná meg a büntetéseket

Fotó: Honda Newsroom

Az olasz-amerikai Fiat Chrysler után a Honda is a Teslától fog emissziós krediteket vásárolni, hogy megfelelhessen az Európai Unió szén-dioxid-kibocsátási követelményeinek.

Hirdetés

Az EU-s szabályok lehetővé teszik, hogy azok a gyártók, melyek sok alacsony kibocsátású járművet értékesítenek, és így az adott évben eladott autóik flottaátlag szerinti kibocsátása alulmúlja a számukra előírtat, értékesíthessék felesleges emissziós kreditjeiket olyan OEM-eknek, amik máskülönben nem tudnának megfelelni az uniós előírásnak.

Az Európai Bizottság dokumentuma szerint a Honda a legutóbbi olyan autógyártó, ami kreditvásárlás mellett döntött.

A Tesla 2018-ban és 2019-ben együttesen mintegy egymilliárd dollár bevételre tett szert a kreditekből, részben az FCA-nak köszönhetően, ami a kreditekkel jelentős összegű büntetéseket került el. Az egyelőre nem ismert, hogy a Honda pontosan mennyit fog fizetni a Teslának.

A japán gyártó idén kezdte forgalmazni a Honda e akkumulátoros elektromos miniautóját, amiből idáig körülbelül csak ezret értékesített Nyugat-Európában, ami ezek szerint nem elég a megkövetelt kibocsátási határértéken belül maradáshoz – írja az Autocar.

Sorra születnek az együttműködések

A Ford nemrég jelentette be, hogy krediteket venne a Volvótól és a Polestartól, míg a Mazda egy másik japán gyártótóhoz, a Toyotához fordul segítségért. A Volkswagen Csoport kínai autógyártókkal működik együtt, a Renault pedig még októberben úgy határozott, hogy eladja felesleges kreditjeit. A francia vállalat legígéretesebb potenciális vásárlója állítólag a Daimler.

Kiemelt Partnereink