Gyártók A Forma-1-ből merítenek az új elektromos Alpine-ok

A Forma-1-ből merítenek az új elektromos Alpine-ok

autopro.hu/D.Á. | 2022.04.03 08:22

A Forma-1-ből merítenek az új elektromos Alpine-ok

Alpine A110 | Fotó: Groupe Renault Newsroom

Az Alpine következő elektromos autói nagy mértékben ki fogják használni a Forma-1-es jelenlétből származó tudást. Továbbra is rajongók által kedvelt, jól vezethető örömautókat akarnak gyártani, amelyeket egyben hatékonyabbá is tennének a jobb aerodinamikai jellemzők segítségével, így szükség is lesz az értékes tapasztalatokra a Forma-1-ből.

Hirdetés

Az Alpine idei királykategóriás versenyautója, az A522 aerodinamikájáért felelős fejlesztőcsapat nemrég fejezett be egy projektet, amely utcai autók fejlesztésére irányult, és hamarosan kezdődik egy új. Matthew Harman, az Alpine Forma-1-es csapatának technológiai igazgatója elmondta, nagyon pozitívak a tapasztalatok a Forma-1-es és az utcai autók fejlesztési projektjeinek szorosabb összekapcsolásával. Nemcsak a fizikai tesztelést, de a számítógépes áramlástani szimulációt is közösen csinálják az aerodinamikai fejlesztők, így mindig van honnan ihletet meríteni, és Harman szerint a munka is sokkal élvezetesebb. Épp ezért továbbra is követni fogják ezt a fejlesztési elvet, és ki is terjesztik a párhuzamos munkát a versenysportos és az utcai részleg között. Az aerodinamikai tapasztalatok kulcsfontosságúak, mivel segítségükkel nagyobb hatótáv érhető el az elektromos autókkal.

Az Autocar értesülése szerint a legutóbb befejezett projekt a 2024-re várható Renault 5 elektromos kisautó sportos Alpine verziójának kidolgozása volt. A következő valószínűleg egy sportos vonalvezetésű crossover lesz, amely várhatóan 2025-ben, Alpine GT X-Over néven jelenik majd meg. Ezt követheti az A110-es sportautó utódjának megalkotása, közösen a Lotus-szal.

Pályáról az utcára

A márka vezérigazgatója, Laurent Rossi elmondta, intenzív technológiaátvitelt folytatnak a Forma-1-ből egyenesen az utcai autókba. Ennek oka, hogy szerinte a Forma-1-es versenyautók hibrid hajtásláncának energiamenedzsmentje és az utcai elektromos autók akkumulátorkezelése ugyanúgy működik – tudni kell úgy energiát lehívni az akkumulátorból, hogy azt a megfelelő pillanatban lehessen gyorsításhoz használt nyomatékra váltani; hányszor és mikor lehet felhasználni egy körben a tárolt energiát, valamint hogyan a legoptimálisabb az energiavisszanyerés.

Harman elmondása szerint az egyik leglátványosabban fejlődő alrendszer a Forma-1-ben az autók belső égésű motorjainak főtengelyére szerelt generátor-villanymotor, az MGU-K, amely mozgási energiát nyer vissza, vagy ad le teljesítményt. Ehhez szorosan kapcsolódik az akkumulátortechnológia rohamos fejlődése, annak is termikus menedzsmentje, amely szintén a hatótávhoz fűződő aggodalmainkat hivatott csökkenteni hosszabb távon. Harman szerint érdemes figyelni, hogyan fejlődnek autóik, mert a következő években igazán ráfekszenek az említett területek fejlesztésére — adta közre az Autocar.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink