Gyártók A Daimler is kiveszi részét a bűnszervezetek elleni küzdelemből

A Daimler is kiveszi részét a bűnszervezetek elleni küzdelemből

autopro.hu/V.M. | 2020.07.21 08:21

A Daimler is kiveszi részét a bűnszervezetek elleni küzdelemből

A hamisított fékbetétek használatával növekszik a féktávolság | Fotó: Daimler Global Media Site

A hamis termékek nemzetközi kereskedelme az OECD becslése szerint évente mintegy 509 milliárd dollárt tesz ki, és növekszik. A probléma egyik legnagyobb érintettje az autóipar. A rossz minőségű hamisítványok bevételkiesést okoznak a vállalatoknak, az autóhasználókat pedig veszélybe sodorhatják. A Daimler éppen ezért szorosan együttműködik a hatóságokkal a hamisítványok kereskedelmét akadályozó harcban.

Hirdetés

Renata Jungo Brüngger, a Daimler és a Mercedes-Benz igazgatótanácsának integritásért és jogi ügyekért felelős tagja elmondta, hogy 2019-ben több mint 520 razziában működtek közre, melyek során 1,6 milliónál is több hamisított Daimler alkatrészt foglaltak le, köztük biztonsági szempontból is fontos darabokat is, úgymint féktárcsákat, könnyűfém felniket és szélvédőket.

A francia Unifab kereskedelmi szövetség szerint a hamisítványok kereskedelme nagyobb haszonkulccsal folyik, mint a drogoké. Sok esetben a hamisítványokat rossz munkakörülmények között, a munkavédelmi, valamint környezetvédelmi előírások teljes figyelmen kívül hagyásával készítik. Ezek a termékek külsőre nagyon hasonlóak lehetnek az eredetiekhez, általában azonban alacsonyabb minőségük, és sokszor a minimális követelményeknek sem tesznek eleget, veszélyt jelentve használóikra.

Hamis (balra) és eredeti (jobbra) fékbetétek stresszteszt után

Hamis (balra) és eredeti (jobbra) fékbetétek stresszteszt után | Fotó: Daimler Global Media Site

Önálló részleg felel a bűnüldözésért

A Daimler egy külön részleget állított fel a hamisítványok elleni küzdelem jegyében, ami együttműködik a vámhatóságokkal, illetve a bűnüldöző szervekkel is. A vállalat, hamisítványokkal szemben zéró toleranciát hirdető márkavédelmi stratégiája három pilléren nyugszik, amik az észlelés, a támadás és a megelőzés. A Daimler szakértői gyanús termékek után kutatnak az online platformokon és a szakkiállításokon. A hamisítványokra utaló tipikus jelek között van a szokatlanul alacsony ár, a minőségi eltérés, valamint az alkatrész kétes eredete.

A német autógyártó hatóságokkal folytatott közös munkájának egyik célja a bűnszervezetek gyártási és értékesítési hálózatának szétzilálása. Munkatársai ezenkívül részt vesznek a vámhatóságok és a rendőrség embereinek képzésében, hogy azok könnyebben felismerhessék a hamisítványokat.

Kiemelt Partnereink