Gyártók A CATL-lel közös európai akkugyárat építhet a Stellantis

A CATL-lel közös európai akkugyárat építhet a Stellantis

autopro.hu/P.B. | 2024.01.09 12:16

A CATL-lel közös európai akkugyárat építhet a Stellantis

Fotó: Stellantis

Mint ismert, a Stellantis három akkumulátorgyár felépítését tervezi Európában az ACC-vel közösen – egyet-egyet Francia-, Német- és Olaszországban építene a konszern. Ugyanakkor az említett három üzemen túl is tervez egy akkugyárat a Stellantis, az ACC-től függetlenül.

Hirdetés

A csillagok jelenlegi állása szerint a Stellantis a negyedik akkumulátorgyárát a negyedik legnagyobb uniós piacon, Spanyolországban fogja felépíteni. A lépés már csak azért sem lenne meglepő, mert a Stellantis három járműgyárat üzemeltet Spanyolországban (Madrid, Vigo és Zaragoza). A spanyol média szerint Zaragoza az akkumulátorgyár legvalószínűbb helyszíne.

Ami újdonság a másik három európai akkugyárhoz képest, hogy ezt a Stellantis a CATL-lel együtt üzemeltetheti, és lítium-vasfoszfát cellákat gyárthat benne.

Támogatás nélkül nem lesz gyár

A La Tribuna de Automoción spanyol portálra hivatkozva az electrive.com azt írja, hogy a projekt teljes beruházási volumene körülbelül 2,5 milliárd euró lehet, bár a projekt megvalósulásához a központi és regionális kormányzatnak is pénzügyi támogatást kell nyújtania. A pontos összeg valószínűleg még a folyamatban lévő tárgyalások része – és az egyik kulcsfontosságú pontja a Stellantis végső döntésének.

A korábbi tervek már bebizonyították, hogy a Stellantis nem riad vissza a kemény döntések elől a csoport által elégtelennek tartott támogatások esetében: Kanadában egy 2022-ben bejelentett akkugyár építését szakította meg a cég, amiért a VW akkugyára nagyobb állami támogatást kapott a projektjéhez. Amint a korábbi támogatást kiegészítették, az építkezés folytatódott. A kérdéses – LG-vel közösen épülő – gyárat még 2024-ben átadhatják.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink