Gyártók A BMW még fejleszti a belső égésű motorokat

A BMW még fejleszti a belső égésű motorokat

autopro.hu/P.B. | 2023.03.09 11:17

A BMW még fejleszti a belső égésű motorokat

Fotó: BMW PressClub

Egy német sajtóértesülés szerint a BMW X sorozatának autói benzin- és dízelmotorral is elérhetők lesznek egészen a következő évtizedig. A BMW még új platformot is fejleszt ennek érdekében. Más autógyártók is hasonló stratégiát követhetnek.

Hirdetés

A BMW egy új járműplatformon dolgozik a 2027 után megjelenő modelljeihez: a platform minden hajtási koncepciót lehetővé tesz majd, nem csak a tisztán elektromos meghajtást. A Handelsblatt meg nem nevezett BMW menedzserekre hivatkozva arról is ír, hogy a négy-, hat- és nyolchengeres motorok frissítést, vagyis új verziót kapnak – elektromos mellett a benzines, sőt, a dízelmotorok is megmaradhatnak a BMW-nél, mert ezekre Európában nagy a kereslet.

A bajor OEM nem erősítette meg a jelentést, és nem kívánt nyilatkozni ezzel kapcsolatban. A lépés azonban összhangban van a gyártó korábban közölt terveivel, miszerint a BMW azt szeretné, ha 2030-ra az eladások 50 százaléka elektromos autó lenne. Ez azt jelenti, hogy a villanyautók mellett évente több százezer benzin- és dízelmotoros jármű eladását is tervezi. Ahhoz pedig, hogy túléljenek a piacon, át kell alakítaniuk őket.

Részben ragadós példa

Nem a BMW az egyetlen vállalat, amely belső égésű motorokat fejleszthet a következő években. A Mercedes továbbra is szeretné folytatni a belső égésű motorok értékesítését, különösen Kínában. A gyártó hivatalosan 2025-től kizárólag elektromos járműplatformokat kíván bevezetni, „ahol a piaci feltételek ezt lehetővé teszik”. Az utolsó belső égésű motoros modellt ezért 2023-ban mutatják be. A Handelsblatt szerint azonban a Mercedes még mindig modernizálja M176-os V8-as motorját – „az elektromos autók Kínában és az Egyesült Államokban történő lassan növekvő eladásai miatt a Mercedes kitarthat a belső égésű motor mellett” – írja a lap.

Kína azonban valószínűleg kivétel lesz, a jelentés szerint a Mercedes nem dolgozik új platformon. A gyártó azt is bejelentette, hogy csökkenti a belső égésű motorok fejlesztésére fordított kiadásait, és befektet az elektromos járművek fejlesztésébe.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink