Gyártók A BMW és a VW is győzelmet aratott a bíróságon

A BMW és a VW is győzelmet aratott a bíróságon

autopro.hu/V.M. | 2023.02.09 14:18

A BMW és a VW is győzelmet aratott a bíróságon

Fotó: Volkswagen Newsroom

Kettő német autógyártó, a BMW és a Volkswagen győzelmet könyvelhetnek el Nagy-Britanniában, ahol fellebbezésük után a bíróság nekik adott igazat az ország versenyügyi hatóságával szemben.

Hirdetés

A kettő OEM fellebbezésében a brit Verseny- és Piacügyi Hatóság (CMA) azon jogkörét vonta kétségbe, mely szerint külföldi székhelyű vállalatoktól külföldön tárolt információkat kérhet vizsgálata lefolytatásához.

A CMA még 2022 elején, az Európai Bizottsággal párhuzamosan kezdett vizsgálatba miután kiderült, hogy egyes autógyártók a versenyjogi szabályozással nem összeegyeztethető együttműködést folytatnak az élettartamuk végére ért járművek újrahasznosításában. A hatóság ennek a nyomozásnak kapcsán szólította információszolgáltatásra a BMW-t és a VW-t.

Miután a BMW elutasította a kérést, tavaly decemberben 30 ezer font (34 ezer euró) egyszeri összegű, továbbá a követelésnek eleget tevésig eltelő minden egyes nap után további 15 ezer font (17 ezer euró) bírságot szabott ki rá a CMA.

Most azonban a Versenyügyi Fellebbviteli Törvényszék a fellebbezést benyújtó BMW-nek és VW-nek adott igazat, és kimondta, hogy a CMA-nak valóban nincs joga ahhoz, hogy az Egyesült Királyságon kívüli vállalatoktól kérjen külföldön tárolt információt.

Veszélyes ítélet született

A versenyügyi hatóság kifejtette, hogy az ítélet „alapjaiban veszélyezteti azon képességünket, hogy kivizsgáljuk és visszatartsuk a versenyellenes magatartásokat, melyek károsítják a fogyasztókat, a vállalkozásokat és a piacokat az Egyesült Királyságban”.

A Reuters úgy számolt be, hogy a hatóság engedélyt fog kérni a fellebbezéshez. A fellebbviteli bíróság jelezte, hogy valószínűleg hozzájárulását fogja adni, azonban előbb meg fogja hallgatni a BMW és a VW ez ellen szóló érveit.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink