Gyártók Négymilliónál is több autót hív vissza három gyártó

Négymilliónál is több autót hív vissza három gyártó

autopro.hu/B.B. | 2016.09.12 14:30

Négymilliónál is több autót hív vissza három gyártó

A GM egyes autóinak a légzsákja lehet hibás, a Nissan gépei kigyulladhatnak, ezen felül pedig a BMW újabb autói kapcsolódnak be a Takata-botrányba.

Több millió autót vár vissza három gyártó, az erről szóló bejelentéseket alig pár nap eltéréssel tették meg. A több mint négymillió jármű mindegyikénél biztonsági hiba indokolja a kényszerjavítást.

A legnagyobb akciót a GM hirdeti: az amerikaiak 4,3 millió autót hívnak vissza, mivel egy szoftverhiba miatt inaktiválódhatnak a biztonsági övfeszítők és a légzsákok. A kiegészítők esetleges működésképtelensége, mely komoly kockázatot rejt, tizenötnél is több modellt érint. A hiba egy egyszerű és gyors szoftverfrissítéssel megoldható, a tulajdonosokat a közeljövőben értesítik.

Szintén komoly biztonsági probléma miatt tereli szervizbe 134 ezer, többségében az Egyesült Államok és Kanada útjain futó termékét a Nissan. Az egy éves Maxima, valamint a kétéves Murano és Murano Hybrid modellek esetében szivároghat a fékfolyadék, mely legrosszabb esetben akár tüzet is okozhat. Szerencsére a tömítés miatti problémára az ABS visszajelző lámpája felhívja a sofőr figyelmét – a gyártó azt tanácsolja, ha a jelzés világítani kezd a műszerfalon, azonnal álljunk meg. Az Automotive News szerint a műhelyekben a szemrevételezés után kicserélik a bajos alkatrészt, ha szükséges.

Harmadik gyártóként a BMW is csatlakozott az utólagos javításokhoz: a bajorok 110 ezer autót várnak vissza Japánban, mivel azokat a Takata légzsákjaival szerelték fel. A BMW összesen 44 modelljében kell kicserélni az utasoldali légzsákokat – a további teendőkről tájékoztató levelet a 2004 és 2012 között gyártott modellek gazdái várhatják.

Ami az előzményeket illeti, a GM hibája eddig egy halálesetet és három személyi sérülést okozott, a Nissan és a BMW (leszámítva a Takata-ügyben érintett Ford és Honda modellek tragédiáit) nem tud hasonlóról.

Kiemelt Partnereink