Gyártók Airbus helikoptereket vett a magyar honvédség

Airbus helikoptereket vett a magyar honvédség

MTI | 2018.07.02 11:07

Airbus helikoptereket vett a magyar honvédség

Húsz új könnyű, többcélú H145M típusú helikopterek katonai változatának beszerzéséről a honvédelmi tárca – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM). A helikoptereket szállító Airbus tájékoztatása szerint ezek a járművek sokféle katonai műveletre alkalmazhatók.

Hirdetés

A meglévő Mi-8-as és Mi-17-es szállító helikopterek hamarosan elérik üzemidejük és rendszerben tarthatóságuk végső határidejét. Ezért első körben ezek pótlásáról döntött a tárca az új helikopterek beszerzésével, amelynek érdekében szerződést kötött az Airbus céggel.

Kitértek arra is, hogy eszközök kiválasztásakor az ország védelme mellett elsődleges szempont volt a hadműveleti alkalmazói igényeknek való megfelelés.

A tárca a közelmúltban a pilóták kiképzésére és az oktatási célok mellett egyéb katonai feladatokra is alkalmazható Zlin típusú kisrepülőgépeket szerzett be, valamint ezek mellett többfunkciós csapatszállító Airbus A 319-es repülőgépekkel bővítette a Magyar Honvédség légiflottáját.

A légierő képességfejlesztése ezzel nem fejeződött be: hamarosan a haderő vegyes flottájában jelenleg meglévő képességhiányok pótlására futár, illetve felderítő feladatokra is alkalmas kisebb repülőgépek, továbbá nagyobb méretű és teljesítményű, teherszállításra és légideszant feladatokra is alkalmas, úgynevezett "rámpás" katonai repülőgépek beszerzési eljárása indulhat meg – tették hozzá.

Az Airbus az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a H145M típusú helikopter sokféle katonai műveletre alkalmas (felderítés, kutatás-mentés, fegyveres, felderítő, sebesültszállítás).

A gépek maximális felszállási súlya 3,7 tonna. A magyar haderő gépeit úgynevezett gyorsköteles földetérési rendszerrel, nagy teljesítményű kamerákkal és tűzvédelmi rendszerrel látják el, emellett páncél- és elektronikus védelem segíti a különleges műveletek végrehajtását. Az Airbus Helicopters által kifejlesztett HForce rendszernek köszönhetően Magyarország képes lesz nagy volumenű ballisztikus, levegő-levegő, illetve levegő-föld vezérlésű, irányított fegyverzettel felszerelni és működtetni gépeit – írták.

Kitértek arra, hogy a H145M duplahajtóműves helikopter először 2015-ben állt szolgálatba, a német haderőnél, azóta pedig Thaiföld és Szerbia is vásárolt gépeket.

Kiemelt Partnereink