Gyártók 40 kilós motorral készül Le Mans-ra a Nissan

40 kilós motorral készül Le Mans-ra a Nissan

autopro.hu | 2014.01.31 13:06

40 kilós motorral készül Le Mans-ra a Nissan

A Nissan Zeod RC nemcsak különleges villanymotorjával, hanem az elektromos hajtást kiegészítő belső égésű motorjával is újítást képvisel a teljesítmény és a hatékonyság terén.

Hirdetés

Ez a modell lesz az első autó, amely kizárólag elektromos energiával fog megtenni egy kört a Circuit de la Sarthe versenypályán. Az autó minden egyes kiállás nélküli szakaszban egy kört pusztán elektromos energiával fog megtenni, majd a hajtást átveszi az új, 1,5 literes, háromhengeres Dig-T turbómotor. Egy kiállás nélküli szakasz egyébként körülbelül egy óráig tart.

A kicsi és mindössze 40 kilogramm tömegű motor 400 lóerős teljesítményre képes. Ami a méreteket illeti, maga a motor mindössze 500 milliméter magas, 400 milliméter hosszú és 200 milliméter széles. Bár az erőforrást a súlya miatt nem engednék fel kézipoggyászként egy repülőgépre, méreteinél fogva könnyen beleférne a nemzetközi repülőtereken felállított csomagellenőrző keretekbe.

A Nissan Dig-T R motor 7500-as fordulatszámon 380 Nm-es nyomatékot ad le. A 10 lóerő/kilogrammos aránynak köszönhetően az új motor az idei FIA Forma 1-es világbajnokságban használt új motoroknál is jobb teljesítmény/tömeg aránnyal rendelkezik.

Mivel a tanulmányautó fejlesztésének kiemelt célja a méretcsökkentés és a hatékonyság növelése, a márka a motor fejlesztése során egy új kenőanyaggyártó partner, a Total segítségét kérte. A francia kenőanyaggyártó cég a Nissan mérnökeivel szoros együttműködésben fejlesztette ki a motorban rejlő lehetőségek maximális kiaknázását szolgáló üzemanyagot és kenőanyagokat.

Az új versenyautó fejlesztése során szerzett tapasztalatokat a 2015-ös FIA World Endurance Championship bajnokságra tervezett LM P1 osztályú autójánál is felhasználják.

Az elkövetkező négy hónap során a Zeod RC-t egy mindenre kiterjedő tesztprogrammal készítik fel az idén június 14-15-én megrendezendő Le Mans-i 24 órás versenyre.

Kiemelt Partnereink