Gyártók 303 ember életébe került a GM késlekedése?

303 ember életébe került a GM késlekedése?

autopro.hu | 2014.03.17 09:50

303 ember életébe került a GM késlekedése?

Egy közlekedésbiztonsági szervezet szerint szoros kapcsolat van az autógyártó által tucatnyi éven át halogatott visszahívási döntés és több száz halálos közúti baleset között.

Hirdetés

A légzsákok működését érintő problémák miatt 1,6 millió kompakt járművet hívott vissza februárban a General Motors. Ilyesmi sajnos rendre előfordul, megannyi gyártó kényszerül hasonló lépésre, még ha általában nem is ekkora volumenben (bár a Toyota ugyancsak februárban kétmillió Priust hívott vissza, a Volkswagen tavaly novemberben összesen 2,6 millió autót kényszerült szervizbe terelni világszerte). Az ilyen hírek viszont a legtöbb esetben biztonsági, elővigyázatossági intézkedésről szólnak. A mostani esetről ez – a Center for Auto Safety vizsgálata alapján – nem mondható el.

Az egyik érintett modell a Chevrolet Cobalt (2005)

A szervezet állítása szerint a problémával összefüggő gyújtáskapcsoló-hibáról már 2001-ben, tehát 13 éve tudott a GM. A késlekedés összesen 303 emberi életet követelő balesettel kapcsolható össze.

A vállalat szerint viszont a jelentés „nyers adatokon” alapul, emiatt „alapos elemzés nélkül bármilyen következtetést levonni puszta spekulációnak tűnik”.

A „spekuláció” azonban az USA közlekedésbiztonsági szervezete (National Highway Traffic Safety Administration's – NHTSA) és a beszédes nevű Fatal Analysis Reporting System (FARS) információin alapul. A jelentés az NHTSA tevékenységét is elmarasztalja, tudniillik nem presszionálták eléggé a GM-et a visszahívás meglépésére.

A másik "veszélyes modell" a Saturn Ion (2005)

A gyújtáskapcsoló hibája a 2005-2007 között gyártott Chevrolet Cobalt és a 2003-2007 között gyártott Saturn Ion modelleket érinti.

A GM-et arra kérik, hozzon létre egy 1 milliárd dolláros káralapot, emellett az USA állami szervei is alapos vizsgálatot ígérnek az ügyben.

Veszélyes üzem, megfelelően működő légzsák nélkül mindenképp

Kiemelt Partnereink