Gyártók 2022-ig 10 ezer dolgozótól búcsúzik – így érinti a Daimlert a leépítési hullám

2022-ig 10 ezer dolgozótól búcsúzik – így érinti a Daimlert a leépítési hullám

autopro.hu/Sz.K. | 2019.12.26 16:25

2022-ig 10 ezer dolgozótól búcsúzik – így érinti a Daimlert a leépítési hullám

A Daimler meghatározta a 2022-ig esedékes elbocsátásainak számát. Az üzemi bizottsággal közösen kidolgozta egy megállapodás sarkalatos pontjait, így a lehető legkímélőbb módon tervezi többezer munkahely megszüntetését. A vállalat ki akarja használni a természetes fluktuációt, hogy csökkentse a felszabaduló munkaerő számát – közölte. Ezen kívül bővül az öregségi résznyugdíj lehetősége, és Németországban végkielégítési programot is kínálnak.

Hirdetés

A Daimler vezérigazgatója, Ola Källenius november közepén jelentette be, hogy a vállalat 1,4 milliárd eurót (462,8 milliárd forintot) akar a személyi költségeken megspórolni. Ennek nagy része, tehát körülbelül egymilliárd euró (330,6 milliárd forint) a személygépjármű-szegmensből jön össze. Világszerte 1100 vezetői pozíciót akarnak megszüntetni, ami azt jelenti, hogy minden tizedik vezetőtől búcsúzni kell.

– Ezekkel az üzemi bizottsággal közösen megállapított sarkalatos pontokkal a vállalat 2022-re elérheti céljait. Az intézkedéseket a lehető legnagyobb társadalmi felelősségvállalás mellett szeretnénk végrehajtani – mondta Wilfried Porth, a konszern személyügyi igazgatója. Később pontosan meghatározta az elbocsátandók számát. A vállalaton belül világszerte összesen legalább 10 ezer munkahely fog megszűnni. A németországi foglalkoztatottakat azonban 2029-ig védi egy elbocsátás-ellenes megállapodás.

Társadalmilag felelős elbocsátások

Az intézkedések között az általános üzemi tanács szerint pénzügyi ösztönzők is vannak az öregségi résznyugdíjat választó vezetők és adminisztratív szférában dolgozók számára. Ehhez jön még egy szociális terv is, ami megadja a lehetőséget a munkavállalóknak, hogy saját akaratból a közös megállapodást és korai nyugdíjazást válasszák. A részletek kidolgozása még folyamatban van. A megállapodás szerint a kölcsönzött munkavállalókat csak kivételes esetekben kell felvenni, és a határozott idejű szerződéseket nem szabad meghosszabbítani. A jövő évi fizetésről nincs vita.

Michael Brecht, az általános üzemi tanács vezetője azt állítja, hogy a kapacitások csökkentése nem vezet a teljesítmény növekedéséhez – számolt be az Automobilwoche. Az átalakulás további új feladatokat hoz a dolgozóknak. A vállalat vezetése ugyanakkor megköveteli, hogy az átalakulás kisebb személyzeti létszámmal történjen.

– A vezetőségnek meg kell mutatnia, hogy miket nem szabad a jövőben megtenni, és hogy miklnt kell leegyszerűsíteni a folyamatokat – mondta Brecht. A munkaerőnek világos és követhető stratégiára van szüksége.

Kiemelt Partnereink