Archív Van ok a bizakodásra: kedvezőek a magyar export kilátásai

Van ok a bizakodásra: kedvezőek a magyar export kilátásai

Végh Martin | 2020.10.12 10:48

Van ok a bizakodásra: kedvezőek a magyar export kilátásai

Fotó: Instagram/mavcsoport.hu/

A koronavírus-járvány történelmi visszaesést okozott a globális termékkereskedelemben, a negatív hatások pedig a magyar külkereskedelmet sem kerülték el. A világkereskedelem idei és 2021-es alakulását illetően nagy a bizonytalanság a járvány most kibontakozó második hulláma miatt, azonban a mélyponton már mindenképpen túl van a világgazdaság, és több minden is a magyar export kedvező alakulására enged következtetni.

Hirdetés

A második negyedévben az előzőhöz mérten a valaha mért legnagyobb mértékben, 14,3 százalékkal csökkent a nemzetközi termékforgalom a Kereskedelmi Világszervezet statisztikái szerint. Június-júliusban azonban a járványvédelmi intézkedések feloldásával és a kereslet magához térésével a nemzetközi árukereskedelem értéke is megugrott, ami alapján a nemzetközi szervezet is felfele módosította előrejelzését.

Áprilisban még a pozitív forgatókönyv szerint is 12,9 százalékkal csökkenést vetíttek előre éves összevetésben, a friss, októberi előrejelzésben viszont már csak 9,2 százalékos esés szerepel. Ugyanakkor az áruforgalom növekedése még könnyen lelassulhat, ha a korlátozások alatt visszatartott kereslet hirtelen realizálódik, a vállalatok feltöltik raktárkészleteiket, vagy esetleg elhatalmasodik a járvány.

Rosszabb már semmiképpen nem lesz

2021-re korábban 21,3 százalékos kereskedelembővülést jósolt a szervezet, amit most részben a várhatóan magasabb 2020-as bázisérték miatt 7,2 százalékra módosítottak, amivel a nemzetközi árukereskedelem értéke a 2019-es alatt fog maradni.

A koronavírus-fertőzések ismételt megugrásával is számoló kedvezőtlen forgatókönyv szerint sem kell újabb eséssel számolni, a bővülés azonban csupán 3,2 százalékos lesz. Bár ennek kisebb az esélye, elképzelhető, hogy a vártnál hamarabb sikerül hatásos oltóanyagokat kifejleszteni, ami karöltve a lazább egészségügyi korlátozásokkal, valamint az új automatizálási technológiák iránti igény fejlődésével, akár 10,2 százalékra is emelheti a kereskedelem növekedési ütemét.

Magyarország is túl van a legrosszabbon

A nemzetközi árukereskedelem már túl van a mélyponton, és hasonló a helyzet a magyar termék-külkereskedelemmel is. Az áprilisi mélyponton 11,8 milliárd euró értékű volt, de júliusra elérte a 17 milliárdot, ami már nem marad el olyan sokkal a januári mintegy 18 milliárd eurótól – derül ki a KSH adataiból.

A globális áruskereskedelem értékének emelkedését követve valószínűleg a hazai termék-külkereskedelem, így az export is növekedési pályán lesz 2021-ben, a járványhelyzet bizonytalan alakulásából kifolyólag azonban hazánk esetében sem lehet pontosan megjósolni a növekedés ütemét. Az MNB szeptemberi előrejelzése szerint az export idén 10,4 és 13,3 százalékkal lesz alatta a tavalyinak, jövőre azonban már 7,3 és 10,2 százalék közti növekedést valószínűsítenek.

Sok múlik az európai járványkezelésen

Az export szempontjából különösen sokat fog számítani, hogy az uniós országok intézkedései, most hogy Európa a járvány második szakaszába lépett, mennyire fogják befolyásolni a nemzetgazdaságok teljesítményét. A KSH szerint a magyar termékexportnak ugyanis a 80,9 százaléka EU-s országokba irányult 2019-ben, sok magyar cég létét téve függővé az európai gazdasági helyzettől.

Ennek ellenére – ahogy azt az MNB előrejelzése is mutatja – egyáltalán nem rosszak a 2021-re vonatkozó kilátások, ami részben az európai gazdaság teljesítményének várható alakulásának tudható be. A Kereskedelmi Világszervezet előrejelzése azt mutatja, hogy az európai reál GDP 5,2 százalékkal, vagyis a globális 4,9 százalékos átlagot meghaladó mértékben fog gyarapodni 2021-ben.

További jó hír, hogy a magyar kormány a Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként Nemzeti Exportvédelmi Programot indított. A 25 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból közel 2 milliárddal a magyar mikro-, kis-, közepes- és nagyvállalatok külpiacra lépését kívánják elősegíteni. A program végső soron hozzá fog járulni a hazai vállalatok növekedéséhez, illetve a munkahelyek megőrzéséhez.

Kiemelt Partnereink