Archív Új összefogással biztosítaná be nyersanyag-ellátását Európa

Új összefogással biztosítaná be nyersanyag-ellátását Európa

autopro.hu/V.M. | 2020.10.10 16:21

Új összefogással biztosítaná be nyersanyag-ellátását Európa

Fotó: Tianqi Lithium

Az Európai Bizottság a zöld fordulat és az annak szerves részét képző elektromobilitás támogatása céljából elindította az Európai Nyersanyag-szövetséget (European Raw Materials Alliance – ERMA), aminek célja a létfontosságú nyersanyagok ellátásnak stabil biztosítása.

Hirdetés

Az ERMA ellenállóbbá akarja tenni az európai gazdaságot az ellátási láncok diverzifikálása, munkahelyteremtés és befektetések vonzása által, továbbá a körforgásos gazdaság megteremtéséhez is hozzá fog járulni. A szervezet akadályozó tényezők és befektetési lehetőségek után fog kutatni a teljes ellátási lánc mentén a bányászattól egészen a hulladékfeldolgozásig.

Az ERMA munkája fontos lesz az európai akkumulátorgyárak stabil alapanyag-ellátásának szempontjából. „Hogy elérjük az Európai Zöld Megállapodásban foglalt 2030-as és 2050-es célkitűzéseinket, még többre lesz szükségünk a kritikus nyersanyagokból a stratégiai szektoraink és technológiáink számara – mondta el Thierry Breton, belső piacért felelős biztos az ERMA létrehozásáról szóló bejelentésen.

Külföldi forrásokra hagyatkozik Európa

Jelenleg Kínából érkezik az unióban felhasznált ritka földfémek 98 százaléka, Törökországból a borát ugyanennyi része, és Dél-Afrikából a platina 71 százaléka. Breton ugyanakkor kiemelte, hogy sok anyag Európában is rendelkezésre állna. „Például jelentős lítiumkészlete van Európának, Úgy pozicionáljuk magunkat, hogy 2025-re szinte teljesen önellátóak leszünk az akkumulátorokhoz felhasznált lítiumból” – jelentette ki Breton.

Maroš Šefčovič, intézményközi kapcsolatokért és tervezésért felelős biztos a tájékoztatón rámutatott, hogy 2050-re Európának a mainál hatvanszor több lítiumra, valamint tizenötször több kobaltra lehet szüksége csak az elektromos autókhoz és az energiatároláshoz. Hozzátette, hogy többek között az akkumulátorokban, robotokban, illetve állandó mágnesekben használt ritka földfémek iránti kereslet akár tízszeresére is nőhet ugyanakkorra.

Nem a nulláról kell kezdeni

A fentebbi számok mellett legutóbb a koronavírus-járvány is rámutatott a biztos, diverzifikált ellátás fontosságára. Éppen ezért alapították meg az ERMA szervezetét, aminek jelenleg 343 tagja és partnere van, ide értve vállalatokat, egyetemeket, iparági szervezeteket, valamint kutatóközpontokat egyaránt.

A 2017-ben felállított Európai Akkumulátorszövetség (EBA) jóvoltából megvalósult beruházások és szabályozások jó alapot nyújtanak az ERMA által végzendő munkához. Šefčovič elmondta, hogy Európa jó úton jár ahhoz, hogy 2024-re Kína után a második legnagyobb akkumulátorcella-gyártóvá váljon, maga mögé utasítva az USA-t és Ázsiát – számolt be az Autovista Group.

Kiemelt Partnereink